Annie Leibovitz päästää kurkistamaan perhealbumiinsa

Berliinissä on avattu maailmankuulun valokuvaajan Annie Leibovitzin näyttely. Valokuvaajan elämä -niminen näyttely on poikkeuksellinen katsaus Leibovitzin työhön, sillä kuuluisuuksien muotokuvien lisäksi päästään kurkistamaan myös kuvaajan perhealbumiin.

kulttuuri
Annie Leibovitz avaamassa näyttelyään. Takana seinällä kuva alastomasta, raskaana olevasta Demi Mooresta.
Helsingin kaupungin taidemuseon Tennispalatsin avajaisnäyttelyssä vuonna 1999 oli esillä kattavasti Annie Leibovitzin valokuvia.YLE

Kuuluisan valokuvaajan ura on kestänyt 40 vuotta. Tällä kertaa esillä on uran jälkimmäinen puolisko eli noin 200 kuvaa. Maailmankuulujen muotokuvien lisäksi mukana on henkilökohtaisia muistoja perheestä.

Leibovitz kaivoi perhekuvat esiin surressaan isänsä sekä puolisonsa Susan Sontagin kuolemaa.

- Lapsuudessaani äiti otti perhekuvat. Perhevalokuvat seinillä olivat minulle hyvin tärkeitä. Ne herättivät innostukseni, Leibovitz kertoi YLE Uutisille.

Valokuvaaja kertoo, että valokuvaaminen kiehtoo häntä vielä 40 vuoden jälkeenkin.

- Se houkutti ujon ja vetäytyvän nuoren tytön muiden seuraan. Kameran avulla saatoin olla osa maailmaa. Uskokaa tai älkää, kameralla on edelleen sama taianomainen vaikutus minuun.

Leibovitzin kuvissa näkyy kyky päästä hyvin lähelle kuvattavaa olematta tunkeileva. Uusimpiin kohteisiin kuuluu Yhdysvaltain uusi ensimmäinen nainen Michelle Obama. Leibovitz vaikuttaakin tyytyväiseltä Yhdysvaltain nykyiseen poliittiseen tilanteeseen.

- Meillä on nyt toivoa. Yhdysvalloissa tuntuu nyt hyvin erilaiselta.

Myös valokuvalla on mestarin mielestä toivoa.

- Kun nykyään kaikki käy niin nopeasti ja kuvat vilisevät edessämme, on tärkeää voida pysähtyä hetkeksi tutkimaan jotakin tarkemmin.

Lähteet: YLE Uutiset