1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tiemaksut jätettiin auki hallituksen liikenneselonteossa

Hallituksen liikennepoliittisessa selonteossa on vähän viittauksia tiemaksuihin. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan selonteossa kilometripohjainen tiemaksu jätettiin tarkoituksella auki. Jorma Ollilan vetämä työryhmä pohtii tiemaksua vuoden 2013 loppuun.

Kuva: YLE / Antti Eintola

- Selonteossa ei ole otettu tähän etunojaa vaan odotetaan työryhmän johtopäätöksiä ensi vuoden aikana. Ollilan työryhmä miettii, miten liikenteen hinnoittelua määritellään tai sovelletaan, liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvos Piia Karjalainen kertoo.

Hänen mukaansa työryhmän linjaukset vaikuttavat vasta seuraavan hallituksen liikennepoliittisiin ratkaisuihin. Nykyistä selontekoa ei enää täydennetä tiemaksujen osalta.

- Seuraava selonteko tulee vuonna 2015 tai ehkä vuonna 2016.

Karjalaisen mukaan henki on kuitenkin se, että kilometripohjaista käyttäjämaksua pohditaan vakavasti. Siitä on päätettävä kuluvan vuosikymmenen aikana.

Hallitus aikoo laatia pitkän ajan suunnitelman liikenteen hinnoitteluun. Samassa yhteydessä pohditaan myös rahoitusta ja autoilun verotusta.

- Tässä vaiheessa en voi ottaa kantaa, onko näissä korotuspaineita. Lähtökohta on, että fiskaaliset vaikutukset säilyisivät ennallaan, Karjalainen sanoo.

Selonteossa tiemaksuja ei mainita nimeltä. Siinä viitataan työryhmään, joka pohtii oikeudenmukaista ja älykästä liikennettä. Selonteossa ei oteta kantaa myöskään esimerkiksi autoverotulojen tulevaan käyttöön.