1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Laittoman myrkyn kasviksia saattaa olla Suomessakin

EU-alueella laittomin torjunta-ainein viljeltyjä vihanneksia voi olla myynnissä myös Suomen kaupoissa, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Reijo Vanhanen.

Kuva: Comstock Production Department

Valvonnan pitäsi kuitenkin tapahtua tuontimaassa, sillä Vanhasen mukaan torjunta-aineen käyttöä on vaikea enää todeta ja erottaa Suomeen tuoduista vihanneksista ja hedelmistä.

Sanomalehti Svenska Dagbladet uutisoi maanantaina, että Ruotsissa on myynnissä mahdollisesti laittomia tuholaismyrkkyjä sisältäviä vihanneksia. Noin 5 prosenttia EU-alueella käytettävistä torjunta-aineista on laittomia, ja ongelma on pahin Espanjassa. Sieltä tuodaan paljon vihanneseriä Suomeen, mahdollisesti myös laittomin myrkyin viljeltyjä.

- Tällainen riski on varmasti olemassa, Vanhanen sanoo.

Espanjan poliisi takavarikoi viime vuoden lopulla viisi tonnia laittomia torjunta-aineita.

Kuusi laittoman aineen paprikaerää päätyi Suomeen 2007

EU-mailla on yhteinen hälytysjärjestelmä, joka voi tarvittaessa käynnistää jäsenmaissa maahantuotujen kasviserien tehostetun valvonnan.

Tehovalvontaa tehtiin viimeksi vuoden 2007 alussa sen jälkeen, kun Saksassa havaittiin laittomia myrkkyjä espanjalaisessa vihanneslastissa. Valvonnassa paljastui myös kuusi Suomeen päätynyttä erää saman viljelijän punaisia paprikoita. Ne määrättiin jakelukieltoon.

Laiton aine paprikoissa oli isofenfossi-metyyliä. Ainetta ei ole asianmukaisesti testattu, joten sen toksikologiset vaikutukset ovat tuntemattomat ja aineen käyttö siksi kielletty.