Talibanit pysyvään tulitaukoon Swatissa

Pakistanissa Swatin laaksossa toimivat talibanit vahvistavat pysyvän tulitauon. Talibanit ovat taistelleet Swatissa kaksi vuotta tiukan islamilaisen sharia-lain puolesta.

Ulkomaat

Taliban-ryhmän tiedottaja Muslim Khan vahvistaa, että Swatissa taistelevat ääri-islamilaiset ryhmät ovat suostuneet jatkamaan kymmenen päivän tulitaukoa pysyvästi. Määräaikainen tulitauko oli sovittu keskiviikkoon asti. Talibanit lupasivat myös vapauttaa kaikki panttivankinsa.

Tulitauko vastineeksi sharia-laista

Talibanit suostuivat pysyvään tulitaukoon kahdeksan päivää sen jälkeen, kun Pakistanin hallinto lupasi hyväksyä tiukan islamilaisen lain ainoaksi oikeusjärjestelmäksi Swatin laaksossa Luoteis-Pakistanissa.

Islamistit ovat taistelleet kahden vuoden ajan sharia-lain puolesta. Talibanit kielsivät tyttöjen koulunkäynnin Swatissa ja satoja tyttöjen kouluja on poltettu. Väkivaltaisuuksissa on kuollut satoja ihmisiä.

Maanantaina kaikki poikien koulut ja osa tyttöjen kouluista aloitti lukukautensa. Useimmat oppilaat jäivät kuitenkin kotiin väkivaltaisuuksien pelossa.

Sharia-lakiin siirtyminen Swatissa huolestuttaa Yhdysvaltoja, Eurooppaa sekä Pakistanin naapuria Intiaa. Sharia-lain voimaantulon pelätään antavan liiaksi valtaa Pakistanin talibaneille.

Lähteet: AP; AFP, Reuters