Kohutun Lex Nokian käsittely alkaa eduskunnassa

Eduskunnan täysistunnossa käsitellään tänään sähköisen viestinnän tietosuojalakia ensimmäisen kerran. Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) esittelee eduskunnalle valiokunnan mietinnön aiheesta sekä eriävät mielipiteet. Myös ministeri Suvi Lindén (kok.) pitänee puheenvuoron.

Kotimaa

Laista on tarkoitus äänestää ensi viikolla. Jos laki hyväksytään, se viedään presidentille vahvistettavaksi. Jos presidentti ei sitä vahvista, ehdotus palaa eduskunnalle, joka voi halutessaan hyväksyä lain ilman presidentin vahvistustakin.

Laista on odotettavissa vilkas keskustelu, sillä se on aiheuttanut melkoisia erimielisyyksiä myös hallituksen sisällä. Lex Nokia on koetellut hallituksessa eniten juuri vihreiden ryhmää. Monet vihreiden edustajat pitävät lakia ristiriitaisena perustuslain takaaman yksityisyyden suojan kanssa, sillä se antaa työnantajalle oikeuden valvoa työntekijöiden teletunnistetietoja.

Lain käsittelylle ovat tuoneet lisäongelmia monet tiedot, joiden mukaan työnantaja on nimenomaan Nokian tuella painostanut palkansaajajärjestöjä lain hyväksymiseen.

Lindén joutunut jo katumaan lausuntojaan

Oma lukunsa ovat laista annetut monet lausunnot. Viestintäministeri Suvi Lindén joutui toissa viikolla katumaan Aamulehdelle antamaansa haastattelua, jossa hän tulkitsi nykyistä lainsäädäntöä niin, että työnantajalla on oikeus riisua vaikka alastomaksi työntekijä, jos hän epäilee tämän luovuttavan yrityssalaisuuksia ulkopuolisille. - Huonosti harkittu sanavalinta, Lindén pahoitteli myöhemmin.

Lause oli ehkä kuitenkin linjassa Lindénin aiempien sanomisten kanssa. Kun hallitus viime huhtikuussa, vajaa vuosi sitten antoi esityksensä, Lindén vastasi Huvudstadsbladetin toimittajan epäilyksiin sen yhteensopivuudesta kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien kanssa:

- Jos niin on, on perusoikeuksia ehkä tarkasteltava uudestaan.

- Työnantajalla on oltava oikeus varmistaa, ettei hänen sähköpostiaan väärinkäytetä. Jos myyt autoasi hänen sähköpostillaan, on asiaan voitava puuttua, ministeri sanoi.

Maksuasetus myös valmisteilla

Lex Nokian rinnalla valmistellaan oikeusministeriön toimesta myös maksuasetusta.

- Oikeusministeriö tekee maksullisen ilmoituksen määräytymisperusteista parhaillaan asetusta. Ideana olisi, että kummatkin lakiehdotukset astuisivat voimaan noin kesäkuun alusta, Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäverkkoyksikön päällikkö Juhapekka Ristola toteaa.

Eduskunnan täysistuntoa voi seurata suorana Ylen verkkosivuilta klo 14.00 alkaen.

Lähteet: YLE Uutiset