Clooney vetosi Obamaan Darfurin puolesta

YK:n rauhanlähettiläänä toimiva näyttelijä George Clooney on vedonnut presidentti Barack Obamaan, jotta tämä tiivistäisi diplomatiaa Darfurin kriisin ratkaisemiseksi. Clooney tapasi Obaman maanantaina Valkoisessa talossa.

kulttuuri

Clooney kertoi tapaamisesta maanantaina CNN:n Larry King Live -ohjelmassa.

Hän kertoo selostaneensa presidentille vierailujaan Tshadin pakolaisleireillä, joissa elää noin 250 000 pakolaista.

Clooney pyysi Obamaa nimittämään Darfuria varten täysiaikaisen erikoislähettilään, joka raportoisi suoraan Valkoiselle talolle. Lisäksi Yhdysvaltojen pitäisi vaatia Kiinaa siirtämään syrjään talousintressinsä alueella ja painostamaan Sudania Darfurin julmuuksien lopettamiseksi, Clooney kertoo sanoneensa presidentille.

- Pakolaiset tarvitsevat sitä, minkä me teemme parhaiten. Se on hyvä ja vankka diplomatia eri puolilla maailmaa, Clooney arvioi.

Clooney myös toimitti tapaamisessa Obamalle ja varapresidentti Joe Bidenille Pelastakaa Darfur -järjestön keräämät 250 000 postikorttia. Clooneyn mukaan molemmat suhtautuivat hänen viestiinsä vastaanottavaisesti.

Clooney on vieraillut Darfurissa ja Tshadissa kuudesti. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon nimitti hänet viime vuonna yhdeksi maailmanjärjestön rauhanlähettiläistä.

Darfurin kriisi roihahti vuonna 2003, kun afrikkalaisheimoihin kuuluvat kapinalliset tarttuivat aseisiin vastalauseena sille, että hallitus heidän mukaansa laiminlöi köyhää Darfurin aluetta. Kriisiä ovat leimanneet laajat julmuudet, joihin ovat syyllistyneet myös hallitusta tukevat puolisotilaalliset arabijoukot.

Lähes 2,5 miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan ja noin 300 000 on kuollut.

Lähteet: AP