Mestarikansanlaulaja Erkki Rankaviita kuollut

Rempseän kansanomaisen huumorin karheaääninen mestari, karijokelainen Erkki Rankaviita menehtyi maanantaina sairauteen 82 vuoden iässä.

Kuva: YLE

Rankaviitaa pidettiin humoristisen rekilaulun ja kansanomaisen kupletin perinteen jatkajana. Mestarilaulaja teki yhteistyötä eräiden nykykansanmusiikin taitavimpien soittajien, muun muassa kansanmusiikkiyhtye Tallarin, Pinnin Poikien Arto Järvelän sekä Kimmo Pohjosen kanssa.

- Erkin pääkopassa oli rekilauluja ja polskaa 1800-luvulta ja kupletteja 1900-luvulta. Hän oli sellainen siirtymä 1800-luvulta 1900-luvulle: tietopankki, joka oli elänyt jollakin tavalla sitä aikaa, toteaa muusikko Kimmo Pohjonen.

Erkki Rankaviidan konstailemattomassa esiintymistyylissä kerrotaan olevan jotain hyvin ainutlaatuista ja koskettavaa. Useita keikkoja ja yhden levyn Erkki Rankaviidan kanssa tehnyt Kimmo Pohjonen pitää heidän yhdessä tekemäänsä levyä yhtenä uransa hienoimpana.

- Erkissä oli mielenkiintoinen se, millä järkähtämättömällä voimalla hän paneutui esiintymiseen ja laulun tekemiseen. Siinä oli koko tunneskaala mukana, muistelee Pohjonen.

Erkki Rankaviidan estradiesiintyminen oli poikkeuksellista verrattuna moneen pelimanniin. Jotkut pelimannit soittavat ikään kuin itselleen,

- Mutta Erkillä oli voimakas valovoima yleisöön. Se oli merkittävä osa Erkin persoonaa, sanoo muusikko Kimmo Pohjonen.

Erkki Rankaviita sai Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla mestaripelimannin arvonimen vuonna 1989.