1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arabitaide esittäytyy Washingtonissa

Washingtonissa on alkanut Yhdysvaltain tähän asti suurin arabitaiteen festivaali. Kolmen viikon aikana esiintyy 800 taiteilijaa 22 arabimaasta. Festivaalin toivotaan lisäävän yhdysvaltalaisten ymmärrystä arabeja kohtaan ihmisinä sen sijaan, että näkisivät heidät vain poliittisena kokonaisuutena.

Arabesque: Arts of the Arab World -festivaalilla esittäytyy useita eri taiteenlajeja teatterista musiikkiin, kuva- ja tekstiilitaiteeseen sekä kalligrafiaan.

Suuri osa näyttelyistä ja esityksistä on ilmaisia, mutta maksullisten esitysten liput ovat menneet kuumille kiville. Yksi suurimmista myyntimenestyksistä on palestiinalainen näytelmä Alive from Palestine: Stories Under Occupation, jossa roolihahmot nousevat sanomalehtikasasta kertomaan tarinansa.

Ramallahilaisen Al-Kasaban teatterin taiteellisen johtajan George Ibrahimin mukaan näytelmän sanoma on, että palestiinalaiset ovat kuin muutkin ihmiset maailmassa. Emme halua olla joukko haavoittuneita ja kuolleita ihmisiä. Olemme vain taiteilijoita, jotka pyytävät yhdysvaltalaisia näkemään asiat myös meidän kannaltamme, hän sanoo.

Ohjelmaan kuuluu myös elokuva, jossa esitellään arabien panosta tieteen kehitykselle ennen eurooppalaista renessanssia.

Festivaalin järjestää John F. Kennedy Center Arabiliiton avustuksella. Festivaalia alettiin suunnitella viisi vuotta sitten, jolloin Irakin ja Afganistanin sodat nakersivat Yhdysvaltain suosiota arabimaailmassa. Kennedy Centerin edustajan Alicia Adamsin mukaan he eivät olleet tuolloin varmoja, haluavatko arabitaiteilijat tulla Yhdysvaltoihin.

Järjestäjät kuitenkin yllättyivät iloisesti huomatessaan, etteivät taiteilijat olleet vihaisia yhdysvaltalaisille ihmisille, vaikka olivatkin presidentti George W. Bushin hallinnolle.

Järjestelyt, kuten taiteilijoiden valinta, on pyritty pitämään mahdollisimman epäpoliittisena. Esimerkiksi Kennedy Centerin hallitukseen vastikään nimitetty Bushin hallinnon ulkoministeri Condoleezza Rice pidettiin suunnittelun ulkopuolella.