1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Cronberg: Sovittelijalla ei osuutta paikanvaihdokseen

Työministeri Tarja Cronbergin (vihr.) mukaan valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen toiminta lentäjien lakon sovittelussa selvitetään tarvittaessa. Cronbergin mukaan tämä on normaalikäytäntö, kun toinen osapuoli epäilee sovittelijan toimintaa.

talous
YLE

Salonius ilmoitti tiistaina siirtävänsä tehtävänsä lentäjien palkkakiistan sovittelussa varamiehelleen, piirisovittelija Esa Lonkalle, koska Suomen Liikennelentäjäliitto (SLL) epäilee hänen toimiensa puolueellisuutta.

- Asia on luonnollisesti tutkittava. Heti kun tulee tämänkaltainen epäilys niin on tapana vaihtaa sovittelijaa, työministeri sanoo.

Cronberg sanoo, että hänen tietojensa mukaan valtakunnansovittelijaan kohdistuvat epäilykset johtuvat Saloniuksen taannoisesta Thaimaan-lomamatkasta, jossa valtakunnansovittelija ylennettiin turistiluokasta bisnesluokkaan lonkkavian vuoksi.

- Olen sellaisessa käsityksessä, ettei Saloniuksella itsellään ole asiaan ollut osuutta. Jos liikennelentäjät tekevät selvityspyynnön, niin siinä tapauksessa asiaa aletaan selvittämään, ministeri Cronberg lisää.

Finnair vahvistaa tiedon Saloniuksen siirtämisestä. Finnairista kerrotaan, että normaalikäytännön mukaisesti henkilöitä voidaan siirtää bisnesluokkaan joko terveydellisistä tai kaupallisista syistä ylibuukkauksen tapahtuessa.

Cronberg lisää, ettei asia aiheuta hallituksen puolelta minkäänlaisia toimia.

Salonius penää luottamusta

Valtakunnansovittelija Salonius kertoo, ettei vastaavia väitteitä ole esitetty koskaan aiemmin hänen virkakausiensa aikana. Salonius on toiminut valtakunnansovittelijana 12 vuotta.

- Syytteet puolueellisuudesta tai puolueettomuudesta on syytä selvittää nopeasti. Tämän kaltaiset heitot ilman tarkkaa yksilöintiä ovat erittäin ikäviä, Salonius kommentoi.

Salonius muistuttaa, että sovittelu perustuu luottamukseen. Jos luottamus viedään, hän ei voi jatkaa enää kiistan sovittelijana. Salonius toivoo, että syytteet tutkitaan pian, jotta ne eivät rasittaisi valtakunnansovittelijoiden työtä jatkossa.

- Jo pelkkä epäilys puoleellisuudesta riittää viemään edellytykset sovittelun jatkamiselle, Salonius kommentoi mahdollista tutkintapyyntöä.

Työnantajapuoli ihmettelee vaihdosta

Palvelualojen toimialaliiton puheenjohtajan Peter Forsströmin mukaan koko asia tuli täytenä yllätyksenä työnantajapuolelle.

-Ei ole mielestämme mitään syytä vaihtaa sovittelijaa tässä tilanteessa, koska kyseessä ei ole mikään asia jolla on sen kaltaista merkitystä, Forsström toteaa.

Myös Forsströmin mukaan Finnairin virkailija oli Saloniuksen tietämättä siirtänyt hänet bisnesluokkaan.

-Nyt liikennelentäjät väittävät, että tasapuolisuus on kärsinyt. Mielestäni syyte ei ole mistään kotoisin, koska tällaisia vaihtoja tapahtuu päivittäin, Försström toteaa.

Suomen Liikennelentäjäliitto hylkäsi maanantaina valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Se olisi kelvannut kuitenkin työnantajille. Neuvotteluja jatketaan keskiviikkona.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi