Lisäydinvoiman rakentaminen arveluttaa suomalaisia

Lisäydinvoiman rakentaminen jakaa edelleen jyrkästi suomalaisten mielipiteet. YLE Uutisten teettämän kyselyn mukaan 48 prosenttia suomalaisista vastustaa uusien ydinvoimalaitosten rakentamista nykyisten neljän ja parhaillaan Eurajoen Olkiluotoon rakenteilla olevan laitoksen lisäksi.

Kotimaa
YLE Uutisgrafiikka

Lisäydinvoimaa kannattaa 37 prosenttia kansasta, mikä on hieman viimekeväistä enemmän. 15 prosenttia vastanneista ei osannut määritellä kantaansa.

Ydinvoiman kannattajien osuus on nossut lähes vuoden takaisesta vastaavasta tutkimuksesta kolme prosenttiyksikköä ja vastustajien määrä vähentynyt viisi prosenttiyksikköä.

Lisäydinvoimaa vastustavat edelleen erityisesti nuoret ja naiset. Puolueiden kannattajien ryhmissä ydinvoiman kannatus on kasvanut hieman sosiaalidemokraattien ja keskustan kannattajien parissa. Eniten lisäydinvoimaa kannattavat kokoomuksen tukijat.

Kyselyssä uuden ydinvoiman kannattajaksi ilmoittautuneista 55 prosenttia eli valtaosa oli sitä mieltä, että yksi uusi ydinvoimala riittää. 22 prosenttia eli reilu viidennes vastaajista arvioi puolestaan olevansa valmis kahden uuden voimalan rakentamiseen ja 10 prosenttia kolmen uuden voimalan rakentamiseen.

Nykyisten jo käytössä olevien neljän ja parhaillaan rakenteilla olevan viidennen ydinvoimalan lisäksi Suomessa on vireillä kaikkiaan kolme uutta lupahakemusta. Hakemuksensa ovat jättäneet Teollisuuden Voima TVO, Fortum ja Fennovoima.

Jos YLE Uutisten kyselyyn vastaajat saisivat päättää, lupa annettaisiin Fortumille tai TVO:lle. Suurimmalle osalle kyselyyn vastanneista näyttäisi kuitenkin olevan se ja sama, mikä taho mahdollisen uuden ydinvoimalan rakentaa.

YLE Uutisten Taloustutkimuksella tällä viikolla teettämään kyselyyn haastateltiin noin tuhatta suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Lähteet: YLE Uutiset