Hyppää sisältöön

Suuri sellokilpailu vuoden kuluttua

Suomen tärkein kilpailu nuorille sellisteille on avattu Turussa. Osallistujilla on vuosi aikaa harjoitella kilpailuohjelman teoksia. Yhdennentoista sellokilvan järjestää Turun soitannollinen Seura ry.

Kuva: YLE

Kilpailuun saa osallistua sellisti, joka kilpailun alkamispäivänä on vielä alle 30-vuotias. Viimeinen ilmoittautumispäivä on lokakuun lopussa. Turun Sellokilpailuun ilmoittautuu yleensä noin 30 sellistiä. Kilpailun aikaisemmat voittajat ovat menestyksekkäitä muusikoita eri puolilla Suomea ja ulkomailla.

Sellokilpailun yleisöliput tulevat myyntiin 16.11.2009. Juhlava finaali käydään välierien jälkeen 25.-26.2.2010. Kilpailijat soittavat Turun filharmonisen orkesterin säestyksellä johtajana on Petri Sakari.

Perinteiseen tapaan on tilattu uusi sävellys, jonka kilpailijoiden kuuluu esittää toisen erän yhteydessä. Noin 8-minuuttinen kappale sellolle ja pianolle on tilattu Kimmo Hakolalta.

Palkintosummat ovat seuraavat: I palkinto 6000 euroa, II palkinto 4500 euroa, III palkinto 3000 euroa sekä IV - VI sija kukin 1000 euroa. Lisäksi jaetaan erikoispalkintoja.

Kilpailutoimikunnan puheenjohtajana toimii sellotaiteilija Timo Hanhinen ja tuomariston puheenjohtajana professori, säveltäjä Mikko Heiniö.

Tuomariston ulkomaisiksi jäseniksi on kutsuttu sellotaiteilijat Sung Von Yang (Kiina/Shanghai), Michaela Fukacova (Tšekki/Tanska), ja suomalaisiksi tuomareiksi Seppo Kimanen, kapellimestari Jan Söderblom sekä sellotaiteilija Tuija Rantamäki.

Seura on järjestänyt kilpailut vuodesta 1972 lähtien, aluksi kolmen ja viime vuosina neljän vuoden välein. Vuoden 1990 kilpailu oli pohjoismainen.