Operaatio Valkyrie kiillottaa saksalaisten imagoa kansainvälisin voimin

Yhdysvaltalais-brittiläisin voimin työstetty Operaatio Valkyrie pyrkii kiillottamaan saksalaisten toisesta maailmansodasta asti kärsinyttä imagoa. Tositapahtumia tunnontarkasti seuraava elokuva onnistuu välttämään pahimmat natsikliseet, mutta kärsii päähenkilöstään Tom Cruisesta ja englanninkielisyydestään.

kulttuuri
Tom Cruise eversti von Stauffenbergin roolissa.
© 2008 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

Elokuvan taustalla on tositapahtumiin perustuva Hitleriä vastaan tehty attentaattiyritys, heinäkuun 20. päivän salaliitto. Joukko Saksan armeijan Wehrmachtin upseereita – kärjessään aristokraattinen eversti Claus von Stauffenberg – yritti kesällä 1944 Führerin salamurhaa ja samalla vallankaappausta. Maailmanhistoriaa salaliittolaiset eivät onnistuneet muuttamaan, mutta ihmisten mieliin he ovat jääneet kunniakkaina sankareina, jotka uskalsivat nousta natseja vastaan.

YLEn Aamu-TV:ssä vieraillut professori Seppo Hentilä muistuttaa kuitenkin, etteivät salaliittolaiset lopulta olleet välttämättä jalolla asialla: osa oli ollut mukana juutalaisten joukkotuhossakin. Salaliiton perimmäisenä taustana oli tieto sodan häviämisestä, joka oli vahvistunut Stalingradin suurtappion jälkeen.

Bryan Singerin aiemmat ohjaustyöt, kuten X-Men-elokuvat tai Epäillyt, ovat olleet aiheiltaan kevyempiä sarjakuvafilmatisointeja tai rikosdraamoja vailla todellisuuspohjaa. Natsiaihetta Singer sivusi jo Mallioppilas-elokuvassa (1998), missä nuori poika ryhtyy kiristämään sotarikolliseksi epäilemäänsä naapuria.

Singer onnistuu Valkyriessään välttämään natsielokuvien perinteiset kliseet ja kuvaa salaliittolaiset – von Stauffenbergiä lukuun ottamatta – lopulta hyvin inhimillisinä hyvine ja huonoine puolineen. Elokuvan jännite syntyy lopulta siitä, että salaliitto kaatui yhtälailla osallisten epäröintiin kuin sattumien summaankin.

Hienosti Operaatio Valkyrie tuokin esiin, että kaikki on vain niin pienestä kiinni. Mikäli muutaman ihmisen rohkeus ei olisi pettänyt, voisi maailmanhistoria olla ainakin hivenen erilainen.

Cruise ei täytä von Stauffenbergin saappaita

Tom Cruisen esittämä eversti von Stauffenberg on elokuvan Sankari isolla ässällä, jonka arvot pohjaavat perinteisiin; kotiin, uskontoon ja isänmaahan. Von Stauffenbergistä ei juuri vikoja löydy: hän on urhea, uskollinen ja uskonnollinen, perhekeskeinen mies, joka yrittää ilman sen suurempaa vallanhimoa korjata natsien tekemiä vääryyksiä.

Von Stauffenbergin kaltaisen stoalaisen aristokraatin esittämiseen olisi vaadittu Cruisea ilmeikkäämpi näyttelijä. Cruise on roolissaan liian jäykkä, aivan kun ei uskaltaisi antautua roolihahmonsa vietäväksi. Muun muassa silmänsä ja kätensä sodan aikana menettänyt von Stauffenberg on taatusti ollut karismaattinen hahmo.

Hyviäkin roolisuorituksia esimerkiksi Magnoliassa tehnyt Cruise ei kuitenkaan onnistu tuomaan esiin sitä silmäpuolen von Stauffenbergin vetovoimaa, joka sai lukuisat miehet ja naiset liittymään uhkarohkeaan ja äärimmäisen vaaralliseen hankkeeseen myöskin karismaattiseksi tiedetyn Hitlerin surmaamiseksi.

Saksalaiset toki hieman turhaan karsastivat skientologiaa harjoittavan Cruisen päästämistä alkuperäisille tapahtumapaikoille kuvaamaan, sillä historiallisia tositapahtumia tarkasti noudattava elokuva pyrkii kaikin tavoin tekemään kunniaa päähenkilölleen. Cruise on roolissaan myös itselleen epätyypillisen vähäeleinen. Lähes täydelliseksi – jos ei jopa yli-ihmiseksi – rakennetun von Stauffenbergin roolihahmon kantamiseen Cruisesta ei kuitenkaan ole.

Julkisuutta "hyville saksalaisille"

Aiheesta on tehty Saksassa elokuvia ennenkin, mutta nuo imagonkiillotusyritykset ovat jääneet varsin vähälle huomiolle. Saksassa onkin oltu tyytyväisiä Hollywoodin intoon tarttua natsien vastaiseen salaliittoon – toivossa on suurempi julkisuus näille ”hyville saksalaisille”.

Viime vuosina saksalaiset elokuvantekijät ovat kuitenkin ansiokkaasti tuoneet useita maan historian kipeitä kohtia valkokankaille. Perikato (2004) näytti Hitlerin yksityisen puolen, Muiden elämä (2006) kertoi ihmisistä Itä-Saksan Stasin kynsissä ja viime vuonna ilmestynyt Baader-Meinhof Komplex kävi läpi Länsi-Saksan kasvukipuja 1960- ja 1970-luvuilla. Kapinasta natseja vastaan kerrottiin hienosti esimerkiksi Sophie Scholl – Viimeiset päivät -elokuvassa (2005). Tässä jatkumossa olisi kernaasti nähnyt myös Operaatio Valkyrien.

Siinä missä kaikki nämä parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarista kilpailleet, tai sen voittaneet elokuvat olivat saksalaisten saksaksi tekemiä, on Operaatio Valkyrie kuitenkin kansainvälinen yhteistuotanto, jossa kielenä toimii englanti. Pääosan on napannut amerikanenglantia puhuva Tom Cruise ja tärkeimmissä sivurooleissa nähdään brittiläinen – toki huikaisevan hyvä – näyttelijäkaarti.

Omituisesti Perikadosta on kuitenkin napattu muutamia saksalaisnäyttelijöitä muutoin lähes täysin brittinäyttelijöiden voimin tehtyyn elokuvaan. Varsin keskeisissä rooleissa nähdään esimerkiksi Thomas Kretschmann, joka on hypännyt SS-johtaja Hermann Fegeleinin roolista majuri Remerin saappaisiin, ja Christian Berkel on siirtynyt Perikadon lääkärin Ernst-Günther Schenkin roolista eversti Mertz von Quirnheimiksi.

Natsi-Saksan kenties kunniakkaimman hetken filmatisointi olisi varmasti onnistunut saksalaisilta yhtä hyvin, ellei paremmin kuin yhdysvaltalais-brittiläisiltä tekijöiltä. Kaikesta elokuvan mahdollisesti saamasta julkisuudesta huolimatta siinä kirjoitetaan jälleen voittajien historiaa, jossa saksalaisten oma ääni on vaiennettu.

”Meidän on osoitettava maailmalle, ettemme kaikki ole niin kuin hän,” lausuu Kenneth Branaghin kenraalimajuri von Treschkow Hitleristä. Eikö saksalainen olisi sitä kuitenkin parempi osoittamaan kuin brittiläinen?

Lähteet: Tiina Forsberg / YLE Uutiset