Lex Nokia roihautti eduskunnan

Eduskunta käsitteli tiistaisessa täysistunnossaan kuumaa sähköisen viestinnän tietosuojalakia. Eduskunnassa on käyty keskustelua samassa sävyssä kuin viime viikkoina julkisuudessa.

talous
Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.)
YLE

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) aloitti käsittelyn esittelemällä valiokunnan mietinnön. Valiokunnan enemmistö suhtautuu esityksen kokonaisuuteen "kriittisen myönteisesti". Korhonen itse kuitenkin kertoi esittelyn lopuksi henkilökohtaisen vastalauseensa.

- Tämän lain seurauksena minä pahaa pelkään ja epäilen, jos se menee tuossa muodossa läpi, tämä ei ole kenenkään etu. Ei yrityksien, ei kansalaisten, Korhonen sanoi.

- Me joudumme sellaiseen suohon tämän asian selvittelyn osalta, että se ei ole järkevää tehdä ja että siitä syystä lakiesitys tulisi hylätä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) esitti Lex Nokialle vahvan tukensa. Hän kertoi oman valiokuntansa lausunnon olevan täysin yksimielinen: itse viestin sisältö on yksityisyyden suojan ytimessä, mutta tunnistamistieto sen ulkopuolella.

Myös työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sekä hallintovaliokunta antoivat myönteiset lausuntonsa lain puolesta.

Hallituspuolueet puolustivat selkeydellä

Vaikka oppositio vaati lain hylkäämistä muun muassa löperyyteen vedoten, hallitus puolusteli sitä lähinnä nykylain selkeyttämisellä. Kokoomuksen Lyly Rajala myönsi olleensa alkuun skeptinen:

- Mutta kun asiasta saa selvää, ihminen on tyhmä jos ei muuta mielipidettään.

Myös ainoa paikalla ollut ministeri Suvi Lindén (kok.) arvosteli, etteivät lain valmistajat ole perehtyneet esitykseen. Viestintäministeri piti hämmentävänä, että julkisuudessa lakiesitystä on syytetty muun muassa työnantajan suosimisesta. Lindén korosti, että laki koskee vain yrityssalaisuuksiin käsiin pääseviä työntekijöitä, ei esimerkiksi yleisesti insinöörejä ja tradenomeja. Tällä ministeri viittasi Uuden Insinööriliiton ja Tradenomiliiton eiliseen, lakia vastustavaan kannanottoon.

Äänestys ensi viikolla

Varsinainen äänestys laista pidetään ensi viikon keskiviikkona.

Lex Nokiaa on arvosteltu erityisesti sen jälkeen, kun muun muassa valmistelussa mukana olleet virkamiehet ovat kertoneet julkisuudessa uhkailusta. Väitteiden mukaan Nokia on uhannut lähtevänsä Suomesta, jos lakia ei tule.

Kohulaki sallisi yrityksille työntekijöidensä sähköpostiviestien tunnistetietojen, kuten vastaanottajan ja lähetysajan tutkimisen.

Lähteet: YLE Uutiset