1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Yves Saint Laurentin kokoelman huutokaupassa rikottiin ennätyksiä

Edesmenneen muotisuunnittelija Yves Saint Laurentin taidekokoelman huutokaupassa Pariisissa on rikottu useita ennätyksiä. Ensimmäisen huutokauppapäivän myynti kohosi yli 200 miljoonaan euroon eli tähän asti suurimmaksi yhtenä päivänä saavutetuksi. Esimerkiksi Henri Matissen maalaus myytiin ennätyksellisellä 32 miljoonalla eurolla.

kulttuuri
Andy Rain / EPA

Ennätyssummia maksettiin ranskalaismaalarin taulun lisäksi myös muun muassa hollantilaisen Piet Mondrianin, romanialaisen Constantin Brancusin ja ranskalaisen Marcel Duchampin teoksista.

Pablo Picasson maalauksesta tehdyt myyntitarjoukset jäivät sen sijaan 25 miljoonan euron ohjehinnasta ja taulu vedettiin myynnistä.

Jo etukäteen Saint Laurentin 733 taide-esineen kokoelman huutokauppaa on luonnehdittu vuosisadan huutokaupaksi. Christie'sin järjestämän kolmipäiväisen huutokaupan loppusumman arvioitiin etukäteen nousevan 300 miljoonaan euroon.

Kiista kiinalaispatsaista varjostaa huutokauppaa

Keskiviikkona tulevat myyntiin huutokaupan julkisesti kiistellyimmät esineet, kiinalaiset 1600-luvulta peräisin olevat pronssipatsaat. Kiina vastustaa jäniksen ja rotan päitä esittävien patsaiden myymistä ja halusi ne takaisin Kiinaan. Kiinan mukaan ranskalaiset ja britit ryöstivät patsaat Pekingin vanhasta kesäpalatsista vuonna 1860.

Tiistaina Kiinan hallitus vaati virallisesti patsaiden myynnin perumista. Kiina esitti virallisen vastalauseensa sen jälkeen, kun ranskalainen tuomioistuin oli hylännyt kiinalaisen kulttuuriyhdistyksen vaatimukset kaupan keskeyttämisestä.

Kokoelman huutokauppaava Saint Laurentin elämänkumppani Pierre Bergé on sanonut olevansa valmis palauttamaan patsaat, jos Kiina tunnustaa ihmisoikeudet.

Saint Laurent ja Bergé keräsivät taidekokoelman yli puolen vuosisadan aikana. 79-vuotias Bergé päätti myydä kokoelman, kun Saint Laurent kuoli viime vuonna.

Huutokaupan tulot on tarkoitus lahjoittaa aidsin vastaiseen tutkimukseen, tieteen edistämiseen ja muotisuunnittelijan elämäntyötä vaalivaan säätiöön.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi