Syvälammin motelli vastaanottokeskukseksi

Suomusjärvellä sijaitseva Syvälammin motelli on muuntunut viime viikkoina toimivaksi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi. Tällä viikolla asukkaita on runsaat kuusikymmentä. Turvapaikanhakijat viipyvät Suomusjärvellä korkeintaan muutamia viikkoja. SPR pyrkii hankkimaan heille nopeasti jatkosijoituspaikan.

Suomusjärvi
Syvälammen motelliin on sijoittunut noin 70 turvapaikanhakijaaYLE/Minna Rosvall

Suomusjärvellä sijaitseva turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus on osoittautunut tarpeelliseksi. Suomen Punainen Risti otti toiminnan haltuunsa tämän viikon alussa. Turvapaikanhakijoita keskuksessa on ollut jo vuoden alusta lähtien.

SPR tarvitsee Suomusjärven kaltaisia kiinteistöjä kipeästi, sillä turvapaikanhakijoita tulee Suomeen tasaisena virtana.

Ruokahuolto toimii jo hyvin

Entisessä Syvälammen motellissa ruokahuolto toimii mutkattomasti. Vuoden alussa toimintaa haittasivat epäselvyydet rakennuksen omistuksesta. Apulaisjohtaja Adil Faizulla on nyt tyytyväinen.

- Esimerkiksi keittiössä oli ongelmia. Nyt kun SPR on ottanut haltuun koko tämän vastaanottokeskuksen, kaikki on mennyt nopeasti parempaan suuntaan.

Turvapaikanhakijat viipyvät Suomusjärven vastaanottokeskuksessa yleensä vain vähän aikaa. Tällä viikolla majoittuneena on runsaat 60 turvapaikanhakijaa. Eniten asukkaita on Somaliasta ja Irakista, Nigeriasta ja Afganistanista kuten Mohsen Gholamin perhe.

- Afganistanissa on vaikeaa elää. Koulutusta ei voi saada ja joidenkin lapsia kidnapataan. Varsinkin naisten elämä on vaikeaa kotimaassa, kertoo Mohsen.

Turvapaikanhakijat pääosin tyytyväisiä

Joillekin riittää, kun saa katon pään päälle, turvalliset ihmiset ympärille ja ruokaa. Afganistanilaisperhe on ainakin tyytyväinen.

- Suomessa on hyvä olla joka paikassa, koska me olemme nyt turvassa. Jäämme niin pitkäksi aikaa kuin voimme. Me haluaisimme opiskella ja jatkaa elämäämme täällä, kertoo Mohsen Gholam.

Jotkut asukkaista pitävät Suomusjärveä liian syrjäisenä paikkana kuten Somaliasta Suomeen tullut Sadeq Mohamed Ahmed

- Täällä pitää kävellä kolme kilometriä päästäkseen supermarkettiin. Täällä ei ole internetiä. Haluaisin muuttaa paikkaan, jossa selviän yksin.

Avoimien ovien päivä ensi viikolla

Suomusjärven vastaanottokeskuksen väki ottaa mielellään kontaktia myös ulkomaailmaan. Ensi viikon keskiviikkona pidetään avoimien ovien päivä. Ainakin terveyskeskuksessa kommentit ovat olleet tähän mennessä pääosin myönteisiä, kertoo vastaava ohjaaja Satu Strömberg. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja on kertonut keskuksen toiminnasta siellä.

- He kokivat hyvänä asiana, että heitä pyydettiin tänne tutustumaan. Positiivista asennetta vaikutti olevan ilmassa.

Turvapaikanhakijoita tulossa paljon tänä vuonna

Turvapaikanhakijoiden tulvaa Suomeen aiheuttavat muun muassa Ruotsin kiristynyt turvapaikkapolitiikka ja useiden keskusten kuten Perniön vastaanottokeskuksen lakkauttaminen.

Suomeen voi tulla tänä vuonna jopa 6000 turvapaikanhakijaa, kun heitä oli toissa vuonna vain 1500. Tarpeesta kertoo myös se, että Turun vastaanottokeskus sai sivupisteen vuodenvaihteessa Punkalaitumelle. Viimeksi yhtä kova tarve saada vastaanottokeskuksia oli 1990-luvulla. SPR:n lisäksi vastaanottokeskuksia pitävät yllä valtio ja kunnat. Käytännössä uusia kiinteistöjä etsivät TE-keskukset.

Lähteet: YLE Turku / Minna Rosvall