Kalafossiili kertoo seksin syntyhistoriasta

Australiasta löydetty kalafossiili on paljastunut yhdeksi varhaisimmista selkärankaisista, jotka lisääntyivät parittelemalla. Fossiilin uskotaan todistavan, että kohdunsisäinen hedelmöityminen on kehittynyt luultua aiemmin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

tiede

Nature-lehdessä julkaistun artikkelin mukaan noin 365 miljoonaa vuotta vanha fossiili kantoi viiden senttimetrin pituista alkiota. Kalafossiili on yksi varhaisimmista löydetyistä esimerkeistä, jossa hedelmöityminen on tapahtunut naaraan sisällä.

Devonikaudelle ajoittuva fossiili on nimetty Incisoscutum ritchieiksi. Se kuuluu placoderm-kaloihin, jotka olivat alkeellisia, vahvasti panssaroituja, leuallisia selkärankaisia.

Alun perin jo 1980-luvulla löytyneen fossiilin uskottiin kuolleen pian syömisen jälkeen ja kalan vatsasta löytyneiden luiden olevan sen syömän pienemmän kalan jäänteitä. Tarkempi tutkimus paljasti "viimeisen aterian" kuitenkin emonsa kohdussa kehittyväksi poikaseksi.

Fossiilin vatsaevä on tutkijoiden mukaan muotoutunut niin, että koiras on sen avulla tarrautunut naaraaseen ja siirtänyt sperman kalan sisään. Jo aiemmin placoderm-tyypin kalalta on löydetty vastaavanlainen elin, mutta se oli luusta ja koukkumainen.

Nature-lehden jutussa käsitellyn fossiilin evä on joustava ja tutkijoiden mukaan kertoo koiraan erektioon perustuvan hedelmöityksen synnystä.

- "Seksi" oli luultua yleisempää näillä primitiivisillä, esihistoriallisilla olennoilla. Luulimme ennen, että ulkoinen hedelmöittyminen oli niiden lisääntymisen varhaisin muoto, mutta yhdyntä näyttääkin olleen niiden pääasiallinen lisääntymiskeino, sanoo paleontologi John Long Australian Victoria-museosta. Long oli mukana Nature-lehden artikkelin kirjoittaneessa tutkijaryhmässä.

Sisäinen hedelmöittyminen sekä elävien poikasten synnyttäminen erottavat nisäkkäät ja muutamat kalat muun muassa matelijoista ja sammakkoeläimistä.

- Placoderm-kalat ovat aivan selkärankaisten sukupuun pohjalla, joten ne ovat tavallaan myös ihmisten kaukaisia esi-isiä, tohtori Long sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset