Tuntematon planeetta löytyi

Ensimmäinen suomalainen eksoplaneettalöytö on tehty. Nuoret tutkijat havaitsivat entuudestaan tuntemattoman planeetan tähden HD 11506 ympäriltä.

Kotimaa
Komposiittikuva toisesta eksoplaneetasta, joka kiertää tähteä 1RSX J160929.1-210524.Gemini Observatory

Löydön tekivät Turun yliopiston Tuorlan observatoriossa väitöskirjaa tekevät Mikko Tuomi ja Samuli Kotiranta. Kyseessä on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen planeettalöytö. Varsinainen tieteellinen artikkeli tapahtumasta julkaistaan lähiaikoina Astronomy & Astrophysicsissa.

Ensimmäiset muita tähtiä kiertävät planeetat eli eksoplaneetat löydettiin 1990-luvun puolivälissä ja nykyään niitä tunnetaan jo yli kolmesataa. Näistä useimmat ovat hyvin lähellä emotähteään kiertäviä kaasujättiläisiä, samantapaisia kuin oman aurinkokuntamme planeetta Jupiter. Myös nyt löytynyt, reilun puolen Jupiterin massainen planeetta kuuluu kaasujättiläisiin ja kiertää keskustähteään huomattavasti lähempänä kuin Maapallo Aurinkoa; yhteen planeetan ratakierrokseen kuluu vajaa puoli Maan vuotta.

Apuna käytettiin uutta menetelmää

Planeettalöytö tehtiin tutkimalla amerikkalaisen tutkimusryhmän vuonna 2007 julkaisemia havaintoja menetelmällä, jota ei aikaisemmin ole eksoplaneettatutkimuksessa juurikaan käytetty. Bayesilaiseen mallivertailuun perustuva menetelmä on alalla yleisesti käytettyjä työkaluja monipuolisempi.

- Tähden omasta aktiivisuudesta aiheutuva kohina on äärimmäisen vaikeaa mallintaa ja tavallisesti sille oletetaankin vain jokin vakioarvo. Käyttämässämme menetelmässä kohina saadaan sovitettua mittauksiin samanaikaisesti mahdollisten kiertolaisten aiheuttaman signaalin kanssa, mikä tekee menetelmästämme merkittävästi muita herkemmän, kertoo Mikko Tuomi.

Seuraava vaihe on koettaa varmistaa planeetan olemassaolo havainnoin. Euroopan Eteläisellä Observatoriolla (ESO) on Chilessä laitteisto, joka kykenee havainnoimaan planeettoja paremmin kuin mikään muu paikka maailmassa. Tarkoituksena onkin saada teleskooppi tekemään muutamia mittauksia keskustähden liikkeestä.

- Kaiken saatavilla olevan tiedon valossa löytö on vakuuttava. Lopullisen varmistuksen saamiseksi koetamme kuitenkin saada tähdestä muutamia mittauksia ja mikäli tulokset sopivat ennusteeseemme, planeetan olemassaolo on varmaa, Samuli Kotiranta toteaa.

Suomessa suoraan vieraisiin planeettakuntiin liittyvää tutkimusta tehdään vain Turun yliopistossa.

Lähteet: YLE Turku