Alvan Aallon Villa Mairea kutsuu virtuaalivieraaksi

Alvar Aallon tunnetuimpiin töihin kuuluva Villa Mairean yksityistalo avaa ovensa internetvieraille 70-vuotispäivänsä kunniaksi. Alvar Aalto -museon koostama verkkonäyttely esittelee talon rakennushistoriaa varhaisista luonnoksista toteutuneisiin yksityiskohtiin.

Villa Mairea rakennettiin toisen maailmansodan kynnyksellä Harry ja Maire Gullichsenin kodiksi Noormarkkuun. Ahlström-yhtymä oli tilannut talon johtajalleen.

Modernista taiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostunut isäntäpariskunta pääsi vaikuttamaan suunnitelluun. Yksi lähtökohta oli Maire Gullichsenin merkittävän taidekokoelman sijoittaminen arvoisellaan tavalla.

Aaltoa haastatellut kirjailija Göran Schildt on kertonut, miten Villa Maireaa voitiin käyttää eräänlaisena arkkitehtoonisena koelaboratoriona, jota joukkotuotanto ei rajoittanut mutta jonka ratkaisut olisi tuotannon kehittyessä mahdollisuus tehdä kaikkien tavoiteltaviksi.

Myöskään Gullichsenit eivät suunnittelua rajoittaneet vaan antoivat arkkitehdille vapaat kädet ja sanoivat, etteivät syyttäisi häntä, jos jotakin menisi pieleen. Ahström-yhtiö puolestaan ei asettanut hankkeen kustannuksille ennakkorajoja.

Näyttelyssä esitellyt lukuisat luonnokset kertovatkin, miten Alvar ja Aino Aalto kehittelivät suunnitelmiaan yhä uudelleen. Lopputuloksena oli Aallon tuotannon kauneimmaksi mainittu yksityistalo, jossa on käytetty vapaita muotoja ja luonnonmateriaaleja.

Aalto-museon suomen- ja englanninkielinen näyttely sisältää yksityiskohtaista tietoa rakennusprojektin kehitysvaiheista. Esillä on alkuperäisiä arkkitehtuuripiirrustuksia ja valokuvia sekä rakentamisen ajalta että talon myöhemmiltä vuosilta.

Jo aiemmin verkossa on esitelty toinen Aallon työ, Paimion parantola.