Vuoden nuori taiteilija haastaa perinteisen muotokuvan

Videotaidetta tekevä Vuoden nuori taiteilija Hannu Karjalainen, 31, ei kuvaa yksittäisten henkilöiden persoonaa, vaan nostaa muotokuvissaan esiin elämän epävarmuuden ja jatkuvan muutoksen. Hänen tärkein aiheensa on ihminen. Aivan uusimmista töistä löytyy myös joitakin maisemia.

kulttuuri
Pitkien tummien hiusten taakse peittyneet naisen kasvot, näkyvissä vain toinen silmä ja otsa
Tummahiuksinen nainen, 2007Hannu Karjalainen/Tampereen taidemuseo

Muutama vuosi sitten Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut Karjalainen asuu ja työskentelee tätä nykyään sekä Suomessa että Ranskassa. Hän aloitti valokuvalla ja tekee tätä nykyään videoteoksia.

Tampereen taidemuseossa on esillä tutkielmia ihmisten kasvoista. Osa kasvoista on peitetty hiuksilla tai valuvalla maalilla. Hannu Karjalaisen mukaan kyse on muotokuvaperinteen uudesta tulkinnasta.

Nimettömät kuvat tähtäävät yleisluontoisen kuvaamiseen

Karjalainen haluaa töissään sekoittaa eri välineiden toimimistapoja ja estetiikkaa. Hänen videoteoksensakaan eivät ole kertomuksia, vaan enemmänkin kuvamaisia ja maalauksellisia.

- Toivoakseni siinä tapahtuu jotain odottamatonta, jotain joka ei olisi yhdelle välineelle niin hirveän tyypillistä, Karjalainen sanoo.

Hyvän muotokuvan toivotaan paljastavan jotain ihmisen sielusta. Karjalaisen muotokuvat ovat kuitenkin nimettömiä kuvia sinipaitaisista miehistä tai tummahiuksista naisista.

- Nämä eivät pyri olemaan muotokuvia jostakin tietystä henkilöstä. Ne ovat yleisluonteisempia ihmisen kuvia, ihmisiä tässä ajassa. Enemmänkin sarjallisia kuin yksilöllisiä muotokuvia, Karjalainen sanoo.

Karjalaisen näyttely avataan Tampereen taidemuseossa perjantaina.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset