1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Esa-Pekka Salonen vie wieniläiskulttuurin pariin

Pienessä Basingstoken kaupungissa Britanniassa on keskiviikkona alkanut yhdeksän kuukautta kestävä Unelmien kaupunki -taidetapahtuma, joka esittelee viime vuosisadan wieniläiskulttuuria. Esa-Pekka Salosen johtama konserttisarja on Philharmonia-orkesterin ensimmäinen suuri projekti.

Kuva: Clive Barda

Philharmonia esittää sävellyksiä Gustav Mahlerilta, Arnold Schönbergiltä, Alban Bergiltä ja Alexander Zemlinskyltä. Säveltäjät kuuluvat viime vuosisadan alun wieniläisiin mestareihin, joiden teoksissa yhtyy romantiikka ja modernismi, kaiho menneeseen ja pyrkimys uuteen.

Esa-Pekka Salosen mielestä viime vuosisadan alun Wien oli ainutkertainen kulttuurien sulatusuuni. Siellä syntyi paljon uutta ja vanhat taidesäännöt heitettiin menemään.

- Niin paljon tapahtui tuossa yhdessä paikassa ja samaan aikaan. En usko että historiassa on sellaista aikakautta ja paikkaa, johon sitä voitaisiin verrata. Parin vuosikymmenen aikana mitään sääntöjä ei yhtäkkiä ollut, Salonen sanoo.

Maailmanlaajuista näkyvyyttä

Lauantaina Lontoossa alkaa Unelmien kaupunki -tapahtuman kohokohta. Philharmonia aloittaa Royal Festival Hallissa kuuden konsertin sarjan, joka alkaa Arnold Schönbergin mahtavalla rakkauslaululla Gurrelieder ja päättyy lokakuussa Alban Bergin Wozzecki-oopperan esitykseen.

Maaliskuun puolivälissä Philharmony vierailee teoksellaan Wienin konserttitalossa. Kaikkiaan teos kuullaan 18 eri kaupungissa.

Unelmien kaupunki -tapahtumassa wieniläismusiikki on sijoitettu vasten aikalaiskulttuuriaan: samalla esitellään aikakauden muita taiteita ja tieteitä. Esillä on Gustav Klimtin maalauksia, Josef Hoffmanin jugendhuonekaluja, ajan filosofiaa ja kirjallisuutta sekä psykoanalyysin isän Sigmund Freudin ajatuksia.

Unelmien kaupunki -tapahtuman tarjoaa ensikertaa miljoonille ihmisille ympäri maailmaa mahdollisuuden osallistua tapahtumaan laajamittaisen nettiohjelman kautta.