Oppositiolta välikysymys hallituksen eläkelinjauksista

Oppositio jättää yhteisen välikysymyksen hallituksen aikeesta korottaa yleistä eläkeikää 63:sta vuodesta 65:een vuoteen. Vasemmistoliitto toivoo palkansaajajärjestöiltä tukea välikysymykselle jopa yleislakon muodossa. SDP jättää ratkaisut mahdollisista tukitoimista järjestöjen oman harkinnan varaan.

talous
YLE

Oppositio ei ole vielä tarkasti muotoillut välikysymystä. Oppositio neuvotteli välikysymyksen jättämisestä torstaina iltapäivällä SDP:n kutsusta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie ei pidä pahana, jos palkansaajajärjestöt tukisivat välikysymystä yleislakolla.

- Kyllähän tässä on väläytelty tätä yleislakkoa. Jos palkansaajilla on siihen valmiutta, niin mikäs sen parempi. Kyllä se hyvin tukee meidän välikysymystä, kun yritetään estää tämä huono päätös, Lapintie sanoo.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei esitä toiveita palkansaajille, mutta haluaa tehdä kaikkensa, ettei hallituksen esitys toteutuisi.

- Palkansaajajärjestöjen pitää tietenkin tehdä omat ratkaisunsa. Mutta kyllä meidän sosiaalidemokraattien toive on se, että tämä hallituksen päätös ei tule toteutumaan, Urpilainen uskoo.

Kristillisdemokraatit eivät sulje ehdottomasti pois eläkeiän nostamista, mutta puolue pitää vääränä hallituksen nykyistä menettelytapaa tehdä päätös ilman neuvotteluja työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Muut oppositioryhmät vastustivat yksiselitteisesti eläkeiän korottamista.

Hallituksella pitkä muutoslista

Hallitus on esittänyt, että vanhuuseläkkeen alaikäraja nousisi nykyisestä 63 vuodesta 65 vuoteen asteittain 12 vuoden aikana. Eläkeiän nostaminen alkaisi vuonna 2011.

Samalla yksilöllisen eläkevakuutuksen alaikäraja nousisi 62 vuodesta 65 vuoteen ja yrityksen työntekijöilleen ottaman ryhmäeläkevakuutuksen alaikäraja 60 vuodesta 65 vuoteen.

Lisäksi tarkoitus on tehdä muutoksia työttömyysputkeen, osa-aikaeläkkeeseen ja työkyvyttömyyseläkkeeseen. Muutokset tehtäisiin viimeistään vuonna 2013. Myös vuorotteluvapaa-käytäntöön on tulossa uudistuksia.

Lähteet: YLE Uutiset