Kohupiispa pyysi anteeksi

Juutalaisten toisen maailmansodan aikaisia vainoja vähätellyt katolinen piispa on pyytänyt anteeksi näkemyksiään. Anteeksipyyntö esitettiin katolisen uutistoimiston internet-sivuilla.

Williamsonia (toinen vasemmalta) oli pyydetty poistumaan Argentiinasta ja hän saapui Britanniaan torstaina. Kuva: David Dyson / EPA

Brittiläinen piispa Richard Williamson oli herättänyt kohua väittämällä, ettei natsien keskitysleireillä ollut kaasukammioita. Lisäksi hän oli ollut sitä mieltä, että holokaustissa menetti henkensä vain 300000 juutalaista, kun yleisesti arvioitu määrä on kuusi miljoonaa.

Willamson kertoo katuvansa lausuntoaan ja sanoo, ettei olisi antanut sitä, jos olisi arvannut minkälaista mielipahaa se aiheuttaa erityisesti juutalaisvainoista selviytyneille ja heidän sukulaisilleen. Williamson ei kuitenkaan kertonut, onko hän nyt muuttanut mielipiteitään.

Vanhoilliseen katoliseen lahkoon kuuluva Richard Willamson erotettiin kirkosta parikymmentä vuotta sitten, kun hänet ilman valtuuksia vihittiin papiksi. Viime kuussa paavi Benedictus kuudestoista kumosi Willamsonin ja kolmen muun lahkoon kuuluvan kirkosta erottamisen. Juutalaisjohtajat ja monet katoliset tuohtuivat paavin päätöksestä.