1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Zimbabwe avustuskokouksesta tyhjin käsin

Zimbabwe joutui poistumaan koolle kutsumastaan Eteläisen Afrikan maiden kokouksesta ilman lupausta avustuksista. Kapkaupungissa kokoontuneet ns. SADC-maat eivät sitoutuneet talouskurimuksessa olevan Zimbabwen auttamiseen.

Ulkomaat
10 biljoonan Zimbabwen dollarin seteli
Mies piteli uutta 10 biljoonan Zimbabwen dollarin seteliä, joka laskettiin liikkeelle tammikuun 2009 lopulla. Muita uusia seteleitä tuolloin olivat 20, 50 ja 100 biljoonan dollarin setelit.Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwe pyysi kokouksessa kahden miljardin dollarin avustuspakettia, mutta naapurimaat lupasivat ainoastaan auttaa Zimbabwea kehittämään suhteitaan avustusjärjestöihin ja avustamaihin. SADC-maat ilmoittivat pitävänsä myöhemmin huippukokouksen, jossa käsitellään Zimbabwen toivomaa rahoitustukea. Kokouksen ajankohta ei kuitenkaan ole vielä päätetty eikä avustamiseen ole toistaiseksi sitouduttu.

Uudistuksia vaaditaan

Zimbabwen uusi yhteishallitus on täysin riippuvainen ulkopuolisesta avusta maan kuralla olevan talouden nostamiseksi jaloilleen. Useimmat läntiset maat ja sijoittajat haluavat ennen mahdollista auttamista nähdä Zimbabwessa merkkejä hallinnon demokratisoitumisesta ja talousuudistuksista. Zimbabwen inflaatiovauhti on viime vuosina ollut täysin hallitsematon ja työttömyysprosentti noin 80.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi