Puola pyytää apua Auschwitzin suojeluun

Saksa antaa Puolalle miljoona euroa natsien entisen keskitysleirin Auschwitzin suojeluun. Saksa ilmoitti avusta pian sen jälkeen kun Puola oli vedonnut EU-maihin Auschwitzin säilyttämiseksi. Puolan pääministerin Donald Tuskin mukaan Auschwitz-Birkenaun museolla ei ole tällä hetkellä varoja pysäyttää alueella sijaitsevien rakennusten ja esineiden rapistumista.

Ulkomaat
Auschwitzin keskitysleirin portti
AP Graphics Bank

Etelä-Puolassa lähellä Krakovaa sijaitsevan entisen leirin alueella on kaikkiaan 155 parakkirakennusta, 300 rakennuksen jäänteet ja satojatuhansia leirin vangeille kuuluneita esineitä ja asiapapereita.

Tusk sanoo uutistoimisto Reutersin haltuunsa saamassa kirjeessä, että alueen suojeleminen merkitsee miljoonien murhattujen ihmisten muiston säilyttämistä, ja se on koko Euroopan velvollisuus. Tusk on osoittanut kirjeensä Euroopan ja muutamien muiden maiden johtajille.

Natsit perustivat Auschwitz-Birkenaun miehitettyään Puolan vuonna 1939. Leirillä kuoli toisen maailmansodan aikana yli miljoona juutalaista eri puolilta Eurooppaa. Nykyisin museoalueella vierailee vuosittain satojatuhansia ihmisiä.

Pääministeri Tuskin museota varten perustettaisiin erityinen säätiö, joka hallinnoisi vähimmäispääomaltaan 120 miljoonan euron rahastoa.

Lähteet: Reuters