Kohupiispan katumus ei riitä paaville

Katolisen kohupiispan Richard Williamsonin anteeksipyyntö juutalaisvainojen vähättelystä ei riitä Vatikaanille. Vatikaani antoi lausuntonsa päivä sen jälkeen, kun Williamson oli esittänyt anteeksipyyntönsä.

Vatikaanin mukaan Williamsonin anteeksipyyntö ei täyttänyt paavin vaatimaa täyttä ja julkista mielipiteen muuttamista. Saksan oikeusministeri Brigitte Zypries puolestaan sanoo, että Saksa harkitsee pidätysmääräyksen antamista Williamsonista. Häntä saisi mahdollisen syytteen kansanryhmään kohdistuvan vihan lietsonnasta. Saksassa holokaustin kiistäminen on kirjattu rikokseksi.

Brittiläinen vanhoillista katolista lahkoa edustava Williamson oli herättänyt kohua väittämällä mm. ettei natsien keskitysleireillä ollut kaasukammioita. Lisäksi hän on ollut sitä mieltä, että holokaustissa menetti henkensä vain 300000 juutalaista. Yleisesti arvioitu määrä on kuusi miljoonaa.

Willamson kertoi eilen katuvansa lausuntojaan ja sanoo, ettei olisi antanut sitä, jos olisi arvannut minkälaista mielipahaa se auheuttaa erityisesti juutalaisvainoista selviytyneille ja heidän sukulaisilleen. Hän ei kuitenkaan ilmoittanut, onko hän nyt muuttanut mielipidettään.

Richard Williamson erotettiin kirkosta parikymmentä vuotta sitten, kun hänet vihittiin papiksi ilman valtuuksia. Viime kuussa paavi Benedictus kuudestoista kumosi Williamson kirkosta erottamisen. Juutalaisjohtajat ja monet katoliset tuohtuivat paavin päätöksestä.