1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Risikko perää kunnilta hintatietoutta terveyspalveluiden ostamisessa

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mukaan kunnissa tiedetään huonosti, miten kalliiksi keikkalääkärit kunnille tulevat. Tuore tutkimustulos keikkalääkäreiden kalleudesta verrattuna kunnan omiin virkalääkäreihin on vain yksi esimerkki kustannusten noususta.

Kotimaan uutiset
Verenpaineen mittausta
YLE / Etelä-Karjalan radio

Joensuun perusterveydenhuollon vastaava lääkäri Timo Mäntynen selvitti väitöskirjaansa varten lääkäreiden palkkakuluja ja muita kustannuksia kunnille. Selvityksen mukaan terveyskeskuspäivystyksen pyörittäminen ostolääkäreillä voi maksaa keskikokoisessa kaupungissa jopa 200 000 euroa enemmän vuodessa kuin virkalääkäripäivystys

Tieto ei yllätä peruspalveluministeri Paula Risikkoa.

- Tästä on ollut viitteitä. Olemme myös pohtineet, kuinka hyvin päättäjät tietävät, että paljonko mikäkin maksaa.

Ennaltaehkäisy tuo säästöjä

Risikko sanoo, että joissakin tapauksissa ostopalvelu voi olla edullisempaa, mutta kustannukset on liian usein päästetty karkaamaan käsistä. Sen jälkeen on niin sanotusti sammuteltu tulipaloja kovalla hinnalla.

- Taantumassa kustannustietoisuus on entistä tärkeämpää. Minua huolestuttaa kovasti esimerkiksi se, että kunnilla näyttää olevan varaa huostaanottoihin muttei varaa ehkäistä niitä, vaikka se olisi jopa kolme kertaa halvempaa, Risikko sanoo.

Sipoossa hyviä kokemuksia

Monissa terveyskeskuksissa ostopalveluihin on päädytty siksi, ettei kunta ole itse saanut palkattua lääkäreitä.

Terveyskeskustyö saatiin houkuttelevaksi esimerkiksi Sipoossa nostamalla palkkoja tuntuvasti. Palkka ei kuitenkaan ole ainoa ratkaisu, myös työolot ovat tärkeitä. Tällä reseptillä henkilökuntaa on saanut suurin yksityinen terveydenhuollon palveluntuottaja Attendo MedOne.

- Kun on sellainen terveyskeskus, jossa on hyvät työolosuhteet, asiat hoidettu hyvin ja työmäärä hallittavissa, niin kyllä sinne löytyy lääkäreitä vallan mainiosti, vakuuttaa toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.

Samaa korostavat myös Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve ja Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasiain johtaja Jussi Merikallio.

Hyviä käytäntöjä pyritään levittämään

Peruspalveluministeri Paula Risikko sanoo, että hyvin toimivista ja hyvin johdetuista terveyskeskuksista on tarkoitus levittää tietoa niille, joiden asiat eivät ole reilassa. Parannusta tilanteeseen haetaan Toimiva terveyskeskus -ohjelmalla, sanoo ministeri Risikko

- Suurin syy on lääkäripula, mutta on myös erilaisia käytäntöjä. Yksi tehtävä Toimiva terveyskeskus -ohjelmassa on hyvien käytäntöjen levittäminen.

Risikko onkin kutsunut kaikki terveyskeskukset kuulemaan ilosanomaa Helsingin Messukeskukseen maaliskuussa.

Lähteet: YLE Uutiset / Leena Räihälä ja Kirsi Tirkkonen

Lue seuraavaksi