Hyppää sisältöön

Kulttuurirahastolta suuria apurahoja yhä harvemmille

Suomen Kullttuurirahasto on jatkanut suunnitelmansa mukaisesti apurahojen saajien määrän vähentämistä, vaikka jaettava summa kasvoi tänäkin vuonna. Tällä kertaa potissa oli 20,3 miljoonaa euroa, jota jakamaan pääsi 1 103 apurahan saajaa. Lisäksi palkittiin kolme ansioitunutta tieteen ja taiteen tekijää.

Kulttuurirahaston palkinnon saivat Eva-Mari Aro, Pentti Malaska ja Eeva Tikka Kuva: Suomen Kulttuurirahasto

Tieteiden osuus myönnetyistä apurahoista nousi 56 prosenttiin. Taiteille liikeni 41 prosenttia ja yleiskulttuuriin kolme prosenttia. Apurahojen keskisuuruus on 16 400 euroa.

Suurimman yksittäisen summan, 240 000 euroa, saivat musiikin maisterit Janne Malmivaara ja Elina Vähälä viulukoulun perustamiseen ja toimintaan. Koulun tavoitteensa on täydentää kursseillaan Suomen nykyisten musiikkioppilaistosten toimintaa.

Sata tuhatta euroa liikeni Hollolan nuorisoseuralle kansantanssin ja -musiikin taidekasvatusprojektiin Hollolassa ja Sodankylässä. Saman verran sai kaksi Tieteen työpaja -hanketta. Professorit Tuomas Heikkilä ja Petri Myllymäki ja tohtori Teemu Roos paneutuvat vanhojen käsikirjoitusten muuntumishistoriaan, ja tohtori Uskali Mäki työryhmineen perustaa markkinoita ja markkinaistumista käsittelevän työpajan.

Kulttuurirahaston palkinnot myönnettiin professori Eva-Mati Aholle, joka pyrkii fotosynteesitutkimuksellaan puhtaan energian tuottamiseen, tulevaisuutta tutkivalle professori Pentti Malaskalle sekä kirjailija Eeva Tikalle.

Erityisesti 70-vuotisjuhlansa kunniaksi Kulttuurirahasto irrotti miljoona euroa Heurekan Tiedesirkus-hankkeeseen, joka alkaa viedä tieteen elämyksiä Suomen syrjäisiin kouluihin.

Apuraha-anomuksia otettiin ensi kertaa vastaan sähköisesti, ja menestys oli melkoinen: vain puolitoista prosenttia yli 7 000 hakemuksesta tuli paperilla.