1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Kanadalaistutkijat lukevat ajatuksia infrapunan avulla

Toronton yliopiston ja Kanadan suurimman lastensairaalan tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, joka lukee infrapunan avulla ihmisen mieltymyksiä hänen aivoistaan. Perimmäisenä tavoitteena on apuväline lapsille, jotka eivät kykene puhumaan tai liikkumaan.

Toronton yliopistossa ja Bloorview'n opetussairaalassa kehitetty laite mittaa infrapunan imeytymistä aivokudokseen. Nykyisellään tuloksista on pääteltävissä kumman juoman koehenkilö haluaa kahdesta vaihtoehdosta. Tulokset ovat 80-prosenttisesti oikeita.

Tutkija Sheena Luun järjestelmä on ensimmäinen, joka kykenee havaitsemaan toiveet suoraan ajatuksista. Infrapunaa on käytetty ennenkin, mutta aiemmin koehenkilöä on pitänyt ohjeistaa ajattelemaan jotakin varsinaiseen tarkoitukseen liittymätöntä. Hän on voinut esimerkiksi laulaa ajatuksissaan jotakin tiettyä laulua.

Torontolaistutkimuksen yhdeksän koehenkilöä saivat päähänsä kuituoptisen pannan, joka lähetti infrapunavaloa heidän aivojensa kuorikerrokseen. Testattaville näytettiin kuvia erilaisista juomista, joista heidän tuli ajatella suosikkejaan. Heitä oli etukäteen pyydetty pisteyttämään juomat mieltymystensä mukaiseen järjestykseen.

- Aivojen aktivoituessa niiden verenkierto lisääntyy. Veren tiheys kudoksessa näkyy siinä, miten paljon valoa siihen imeytyy, Luu selittää.

Tulokset eivät ole aivan suoraviivaisia, sillä joillakin ihmisillä mieltymys lisää aivojen aktiivisuutta ja toisilla käy päinvastoin. Tietokoneelle ei kuitenkaan ole mikään ongelma rekisteröidä, kumpaan ryhmään ihminen kuuluu.

Mielihaluja voi päätellä myös pulssista ja hengityksestä

Vammaisille lapsille, jotka eivät pysty puhumaan tai elehtimään, kuituoptiikka voi antaa keinon tehdä tiettäväksi aivan jokapäiväisiä toiveita, Luu selittää.

Hänen tutkimuksensa ovat osa projektia, jossa selvitetään myös muita kehoonsa vangituille lapsille mahdollisia kommunikaatiokeinoja. Vastauksia voi löytyä pulssin ja hengityksen tiheydestä.

Satunnaisten ajatusten lukemista tutkijat eivät tavoittelekaan eikä se ikinä ole mahdollista, sillä sellaiseen aivot ovat aivan liian monimutkainen elin, Luu sanoo.

Tutkimuksesta kertoo The Journal of Neural Engineering -lehti.