1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina hyväksyi kaivatun lain ruoan turvallisuudesta

Ruokaskandaalien vaivaamassa Kiinassa on hyväksytty pitkään odotettu laki elintarvikkeiden turvallisuudesta. Ensi kesänä voimaan tuleva laki sai vauhtia viime syksynä, kun Kiinassa sairastui satoja tuhansia lapsia äidinmaidon vastikkeeseen lisätystä teollisuuskemikaalista melamiinista.

Paikalliset terveysviranomaiset tuhosivat yli kymmenen tonnia melamiinin saastuttamia maitojauhetuotteita Wuhanin kaupungissa Kiinassa marraskuussa 2008. Kuva: EPA / STR

Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuan mukaan lain perusteella luodaan elintarvikkeiden yhtenäinen valvontajärjestelmä ja määritellään niiltä edellytetty laatu. Lisäksi laissa on säädöksiä elintarvikkeiden vetämisestä markkinoilta. Lain rikkojia uhataan ankarilla rangaistuksilla, Xinhua kertoo.

Lain yksityiskohtia Xinhuan uutiseen ei sisältynyt, mutta aiemmin se on kertonut, että terveysviranomaiset joutuvat suoraan vastuuseen elintarvikkeiden lisäaineista.

Kiinan elintarvikeala on valtava ja tähän saakka huonosti ja hajanaisesti valvottu. Eri puolilla maata ja myös ulkomailla on toistuvasti paljastunut tapauksia, joissa kiinalaiset elintarvikkeet ovat uhanneet ihmisten henkeä ja terveyttä.

Elintarviketurvallisuuslakia alettiin valmistella toissa vuonna, kun Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa oli kuollut lemmikkejä kiinalaiseen eläintenruokaan. Kuitenkin vasta viime syksyn melamiiniskandaali ravisteli hallituksen kunnolla hereille.

Ainakin kuusi pikkulasta kuoli ja miltei 300 000 sairastui juotuaan äidinmaitovastikkeessa melamiinia. Teollisuuskemikaalilla oli hämätty laboratoriotutkimuksissa ja annettu se vaikutelma, että maito sisälsi runsaasti proteiinia.

Tammikuussa kiinalainen oikeusistuin tuomitsi kaksi miestä kuolemaan melamiinijauheen valmistamisesta ja myymisestä. Kolme muuta sai elinkautisen vankeustuomion. Heidän joukossaan on skandaalin keskiössä olleen meijerin johtaja. Useille muille tuli tai on tulossa lyhyempiä vankeustuomioita.