EU hyväksyy Ranskan autotuet

Euroopan komissio on tyytyväinen Ranskan antamiin takeisiin siitä, että sen suunnitelma lainoittaa autoteollisuutta valtion varoin ei ole protektionistinen.

Kuva: EPA / Burchard Schittny / FAURECIA HAN

EU:n kilpailukomissaari Neelie Kroes sanoi lauantaina, että Ranskan suunnitelma ei sisällä oman tuotannon suojelua sisältäviä aineksia.

Kroesin lausunto on vastaus Ranskan teollisuusministerin Luc Chatelin kirjeeseen, jossa vakuutetaan, ettei tukisuunnitelma ole ristiriidassa sisämarkkinasääntöjen kanssa.

Komissio vahtii lainaehtoja tiukasti

Ranskan hallitus on ehdottanut yhteensä kuuden miljardin euron valtionlainaa kahdelle autonvalmistajalle Renaultille ja PSA Peugeot Citroënille.

Presidentti Nicolas Sarkozy suututti Itä-Euroopan maat, kun hän vihjaisi, että valtion tukea saavien autonvalmistajien tulisi harkita tuotantonsa siirtämistä Ranskaan halvan työvoiman maista. Tämä sai EU:n puheenjohtajamaan Tshekin kutsumaan koolle 27:n EU-maan johtajat. Huomisessa kokouksessa pääministeri Mirek Topolanek tavoittelee selvää sopimusta siitä, että EU-maat eivät talouksiaan elvyttäessään suojele omaa tuotantoaan muiden EU-maiden kustannuksella.

Komissio varoittaa lauantaisessa lausunnossaan tarkkailevansa tiiviisti suunnitelman toteuttamista.

Komissaari Kroes korostaa, että Ranskan vakuutuksen mukaan lainaehtoihin ei kuulu tehtaiden sijoituspaikka tai ranskalaisten alihankkijoiden suosiminen. Aiemmin komissio varoitti Ranskaa siitä, että lainasuunnitelma saattaisi rikkoa EU:n kilpailusääntöjä, koska ranskalaisyhtiöt ovat supistamassa tuotantoa Tshekissä ja Slovakiassa.