Miehet kunkkuja kunnissa

Vallattomia naisia on kuntien hallinnossa edelleen kovin runsaasti, tietävät sekä poliitikot että tutkijat. Paikallislehti selvitti tilannetta omalla alueellaan.

kunnat
Puheenjohtajan nuija.
Antti Heikinmatti / Yle

Miehet hallitsevat kunnissa. Suurinta valtaa antavat tehtävät ovat edelleen enimmäkseen miesten käsissä. Salon Seudun Sanomien tekemän selvityksen mukaan seudun yhdeksässä kunnassa lautakuntien puheenjohtajista vajaa kolmannes on naisia. Kun puheenjohtajuuksia on 61, on niistä naisilla 19.

Sauvo poikkeaa yleisestä linjasta, sillä se on yhdeksästä kunnasta ainoa, jossa naisilla on selvä enemmistö lautakuntien johtopaikoista. Salossa paikat menevät tasan naisille ja miehille. Paimiossa ja Somerolla vain yhden lautakunnan nuijan varressa on nainen. Nainen johtaa kunnanvaltuustoa Koskella ja Kemiönsaaressa ja kunnanhallitusta Marttilassa ja Karjalohjalla.

Lehden haastattelema Åbo Akademin tutkija Sari Pikkala toteaa, että naisten osalta tilanne kunnissa on sama kuin liike-elämässä tai yliopistoissa, eli sieltä puuttuvat naiset, missä on valtaa.

Lähteet: YLE Turku