Väkivalta raaistuu ja vammauttaa pysyvästi

Kirurgit ovat huolissaan väkivaltarikoksissa vammautuvien suuresta määrästä. Yli sata suomalaista saa esimerkiksi pysyvän aivovamman väkivallan seurauksena joka vuosi.

Kotimaa
Eero  Hirvensalo
Töölön sairaalan vastaava ylilääkäri Eero Hirvensalo arvelee, että monelta nykyihmiseltä on mennyt fakta ja fiktio sekaisin.YLE

Väkivaltarikokset tuhoavat tuhansien suomalaisten elämän jopa loppuiäksi. Sairaaloissa, kuntoutuslaitoksissa ja omaishoidossa on tänäänkin tuhansia invalideja, joiden elämän-unelmat väkivalta tuhoaa.

Pienikin isku päähän voi johtaa vakaviin seurauksiin.

Leukakirurgian erikoislääkäri Risto Kontio Töölön sairaalasta kertoo, että tyypillisimmät väkivaltavammat ovat leuka- ja poskiluun murtumia.

- Nyrkki osuu ensimmäisenä kasvoihin, ja kasvojen luut ovat hyvin ohuita luita. Suurin osa keskikasvon ja silmän ympäristön luista on kynnen paksuisia.

- Ruhjoutuneita kasvoja ei kyetä läheskään aina korjaamaan tavanomaisin menetelmin. Ne on korjattava joko muualta otetulla luuaineksella tai keinotekoisilla materiaaleilla.

Töölön sairaalan aivokirurgi Mika Niemelä murehtii myös viinan suurta osuutta väkivaltaisissa vammautumisissa.

- Yleensä sekä tekijä että uhri ovat humalassa. Uhri kaatuu nyrkin iskusta suorilta jaloilta, iskee päänsä ja vammautuu vakavasti.

Raivohulluus kirurgeille arkea

Myös sairas raivo-hulluus on kirurgeille tuttua.

- Väkivalta on raaistunut viime vuosina. Maassa makaavaa uhrin päätä potkitaan ja hakataan raskailla esineillä, Risto Kontio tietää.

- Jos päähän isketään pesäpallomailalla tai päähän pudotetaan kivi, uhri on vammainen ja työkyvytön koko loppuelämänsä. Pyssyt ja teräaseet ovat sitten asia erikseen. Ne tappavat usein saman tien.

Fakta ja fiktio sekaisin

Töölön sairaalan vastaava ylilääkäri Eero Hirvensalo arvelee, että monelta nykyihmiseltä on mennyt fakta ja fiktio sekaisin.

- Ihmiset eivät enää osaa erottaa, mikä on totta ja mikä tarua. Meille näytetään päivästä toiseen toimintaelokuvia, joissa ihmisiä hakataan päähän minuuttitolkulla. Jos elokuvat näyttäisivät totuuden, käytännössä lähes kaikki uhrit kuolisivat niissä heti.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä