1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Osa palveluyrityksistä kärsinyt jo taantumasta

Talouden taantuman vaikutus palvelualan yrityksiin vaihtelee uuden yritysbarometrin mukaan paljon eri toimialoilla. Kalleimmista palveluista tingitään ensimmäisenä, mutta esimerkiksi hoivapalveluista on edelleen kysyntää.

Kotimaan uutiset
Siivoja työssään
Siivousfirman työntekijä työssään. Yle

Suomen yrittäjien teettämän uusimman yritysbarometrin kysymyksiin vastasi noin 4 000 pientä ja keskisuurta yritystä. Viime syksyn kyselyyn verrattuna talouden taantuma näkyy myös palvelulalan yritysten näkymissä. Suomalaisten hintatietoisuus on lisääntynyt, sanoo pääekonomisti Timo Lindholm Suomen Yrittäjistä.

- Yleensä kuluttajien rahankäytössä korostuu valikoivuus tämmöisinä aikoina. Monia palveluita kuten esimerkiksi terveydenhuollossa hoivapalveluita käytetään yhä.

- Matkailualalla korostuu se, paljonko matkasta ollaan valmiita maksamaan - lähdetäänkö pidemmälle vai lyhyemmälle matkalle. Kalliimmat vaihtoehdot jäävät ehkä syrjään ja keskitytään edullisempiin, mutta ei kuitenkaan luovuta niistäkään palveluista kokonaan, Timo Lindholm sanoo.

Siivoojasta luovutaan kaiken varalta

Siivouspalvelujen käyttö lisääntyi talouden hyvinä aikoina, mutta kun oma tilipussi ohenee, tartutaan taas itse imurinvarteen.

Palvelupäällikkö Nina Kajavo perusti siivousalan yrityksen jouduttuaan työttömäksi edellisen laman aikaan. Lekator Oy on edelleen täystyöllistetty, mutta osa asiakkaista on luopunut siivouspalvelusta.

- Harvemmin tapahtuvasta siivouksesta on irtisanottu sopimuksia oman taloudellisen tilanteen takia. Osa on kertonut, että perheestä toinen on jäänyt työttömäksi, osa on varpaillaan tilanteen kanssa ja lopettaa siksi siivouspalvelun.

Suuret yritykset joutuneet pieniä ahtaammalle

Talouden taantuman vaikutus palvelualan yrityksiin vaihtelee toimialasta riippuen suuresti. Suomen yrittäjien kyselytutkimuksen mukaan ahtaimmalle ovat joutuneet suuremmat yritykset. Pienyritysten ja yksinyrittäjien tilanne näyttää vielä kohtuulliselta.

Terveys- ja hoivapalveluista on edelleen kysyntää, sanoo pääekonomisti Timo Lindholm Suomen yrittäjistä

- Euroja kun katsotaan, uskoisin että varttuneemman väestön, eläkeläisten ostovoima kasvaa tänä vuonna aika hyvin ja heillä on ainakin periaatteessa varaa käyttää palveluja.

Timo Lindholmin mukaan nykyisen taantuman vaikutus palveluihin on erilainen kuin 1990-luvun laman.

- Suomalaiset ovat vaurastuneet ja oppineet käyttämään palveluja paljon laajemmin kuin silloin ja siinä mielessä mahdollisuudet selvitä ovat minun silmin nyt paremmat.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi