Kasparovia vakoillut venäläismies karkotetaan Venäjälle?

Venäläismiehelle, joka sanoo vakoilleensa Venäjän oppositiovoimia, ei ole myönnetty Suomessa turvapaikkaa. Rovaniemellä parhaillaan oleskeleva mies sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan joutuvansa suureen vaaraan, jos hänet palautetaan Venäjälle.

Kotimaa

Alexander Novikov -niminen mies sanoo tehneensä töitä vuodesta 2006 vuoteen 2008 Venäjän turvallisuuspalvelulle FSB:lle. Novikov sanoo, että hänen tehtävänsä oli soluttautua Kremlin hallintoa vastustavan poliitikon Garri Kasparovin puolueeseen.

Novikov julkisti roolinsa viime vuonna Tanskassa, minkä jälkeen hän anoi poliittista turvapaikkaa Suomesta. Miehen mukaan Suomen viranomaiset torjuivat anomuksen viime perjantaina.

Novikovin mukaan Suomen viranomaiset sanoivat, että tällä ei ole riittävästi aineistoa turvapaikka-anomuksen tueksi. Novikov sanoo, että jos hänet palautetaan Venäjälle, hän joutuu vähintäänkin vankilaan. Seuraukset voivat olla miehen itsensä mukaan myös huomattavasti pahemmat.

"FSB pelkäsi Kasparovin sytyttävän joukkoliikkeen"

Novikovin mukaan turvallisuuspalvelu FSB maksoi hänelle 8000 ruplaa eli noin 240 euroa kuukaudessa siitä, että hän esiintyi Kasparovin ryhmän eli Yhdistyneen kansalaisrintaman aktivistina.

Mies sanoo kertoneensa FSB:lle etukäteen ryhmittymän mielenosoituksista. Hän sanoo FSB:n olleen hyvin peloissaan siitä, että Kasparovista toiminta johtaisi joukkoliikehdintään Venäjällä. Kasparov on kansainvälisestikin erittäin tunnettu entinen shakin maailmanmestari, joka viime vuosina on ryhtynyt avoimesti vastustamaan Kremlin nykyjohtoa.

Novikov sanoo turvallisuuspalvelun ajatelleen, että jos Kasparov kokoaa 3000 ihmistä, siitä ei ole vaaraa. Mutta jos liikkeelle lähtee 50.000 ihmistä, tilanne on toinen.

FSB on kieltäytynyt kommentoimasta Novikovin väitteitä.

Lähteet: AFP