Gaza sai rahaa jälleenrakennukseen yli odotusten

Kansainvälinen avustuskonferenssi on saanut kokoon 3,5 miljardia euroa sodan runteleman Gazan jälleenrakentamiseksi sekä muutenkin palestiinalaisalueiden auttamiseksi. Egyptissä pidettyyn apukokoukseen ei huolittu mukaan Gazaa hallitsevaa Hamas-järjestöä - apu halutaan kanavoida Gazaan muita teitä.

Ulkomaat
Päämiehet kokouksessa
Egyptin presidentti Hosni Mubarak ja Iso-Britannian entinen pääministeri ja nykyinen rauhanlähettiläs Tony Blair kättelevät ennen kokouksen alkua. Tilannetta seuraavat palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas (vas.), Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy (kesk.), sekä Italian pääministeri Silvio Berlusconi ja YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon (oik.).Mike Nelson / EPA

Palestiinalaisten suurimmat auttajat ovat öljyrikkaat Persianlahden maat, jotka saivat yhdessä kokoon 1,3 miljardia euroa. Persianlahden yhteistyöjärjestön (GCC) kuusi jäsentä, Saudi-Arabia, Oman, Kuwait, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Bahrain ja Qatar sopivat summasta sunnuntaina Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa.

Yhdysvaltain osuus on 710 miljoonaa euroa. Kolmasosa tästä Yhdysvaltain avusta on tarkoitettu Gazan jälleenrakennukseen. Loput avusta suuntautuu toiselle palestiinalaisalueelle Länsirannalle ja presidentti Mahmud Abbasin palestiinalaishallinnolle.

Euroopan unioni on luvannut palestiinalaisille 438 miljoonaa euroa.

Gazan avustuskonferenssiin Egyptin Sharm el-Sheikhiin osallistuvat 75 maan edustajat. Presidentti Abbasin palestiinalaishallinto toivoi konferenssilta lupausta noin 2,3 miljardin euron avusta. Apu aiotaan toimittaa alueelle YK:n, kansainvälisten järjestöjen ja Abbasin palestiinalaishallinnon kautta, ohi Hamasin hallinnon.

Yhdysvallat haluaa Palestiinan valtion

Apukokoukseen osallistunut Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton ei hyväksy avun kanavoimista Gazalle islamistisen Hamas-järjestön kautta. Clinton sanoi, että Hamasille ei tule rahaa, ellei se tunnusta Israelin valtiota, sanoudu irti väkivallasta ja hyväksy Israelin ja palestiinalaishallinnon aiempia sopimuksia.

Clinton sanoi myös, että presidentti Obaman hallinto tähtää Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhaan kahden valtion ratkaisun pohjalta, mikä tarkoittaa Palestiinan valtion perustamista Israelin kylkeen.

- Meillä ei ole enää varaa takaiskuihin ja viivytyksiin, tai harmitteluihin siitä, mikä aiemmin on mennyt vikaan, Clinton sanoi.

Hamas: "Vaarantaa jälleenrakennuksen"

Hamas-järjestön edustaja on arvostellut länsimaiden asennetta Gazan avustuskonferenssissa. Hamasin tiedottajan Fawzi Barhoumin mukaan Hamasin boikotointi on virhe, joka uhkaa mitätöidä Gazan jälleenrakennuksen.

- Gazan alueen laillisten palestiinalaisviranomaisten sivuuttaminen on liike väärään suuntaan, Barhoumi sanoi.

Hamas voitti palestiinalaisalueilla pidetyt vaalit vuonna 2006, mutta länsimaat eivät tunnustaneet Hamas-hallintoa, koska pitivät Hamasia terrroristijärjestönä.

1300 kuollutta, suuret aineelliset tuhot

Israel hyökkäsi Gazan alueelle viime joulukuussa Hamasin sanouduttua irti tulitauosta ja aloitettua uudelleen raketti-iskut Israelin puolelle. Israelin pommituksissa kuoli noin 1300 ihmistä. Yli 4000 kotia tuhoutui ja yli 11.000 rakennusta vaurioitui. Abbasin palestiinalaishallinnon mukaan pelkästään tuhottujen rakennusten ja infrastruktuurin korjaamiseen kuluu 500 miljoonaa dollaria.

Clinton jatkaa Lähi-idän kierrostaan vielä maanantaina Israelissa ja Länsirannalla. Gazan apukonferenssin lisäksi ulkoministeri Clinton osallistuu Lähi-idän rauhankvartetiksi kutsutun ryhmän kokoukseen yhdessä EU:n, Venäjän ja YK:n kanssa.

Hillary Clinton vierailee Lähi-idässä ensimmäistä kertaa presidentti Barack Obaman hallinnon ulkoministerinä. Suomea Sharm el-Sheikhin apukonferenssissa edusti ulkoministeri Alexander Stubb.

Lähteet: ap, afp, reuters