Suomen ulkopolitiikan kärkikaarti Afrikassa

Suomen koko ulkopolitiikan kärkikaarti vierailee tällä viikolla eri puolilla Afrikkaa. Presidentti Tarja Halonen matkustaa tiistaina Länsi-Afrikkaan, ulkoministeri Aleksander Stubb puolestaan Keski- ja Itä-Afrikkaan.

talous
YLE Uutiset Grafiikka

Presidentti Tarja Halonen matkustaa tiistaina Länsi-Afrikkaan. Presidentti Martti Ahtisaari ja ulkoministeri Alexander Stubb edistävät kriisinhallintaa Keski- ja Itä-Afrikassa ja ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen aloittaa maanantaina vierailunsa Etelä-Afrikassa. Ulkoministeri Stubb toivoo lisäksi tapaavansa Yhdysvaltain uuden ulkoministerin Hillary Clintonin Afrikan-safarinsa jälkeen Brysselissä.

Afrikka on palaamassa suomalaiseen ulkopolitiikkaan pitkän hiljaiselon jälkeen. Ulkoministeri Alexander Stubb käy 2. - 4. maaliskuuta Egyptissä, Tshadissa ja Etiopiassa.

- Olemme ottaneet Afrikan eräänlaiseksi uudeksi painopisteeksi ulkopolitiikassa ja yritämme katsoa oikeastaan Afrikkaa kokonaisvaltaisesti, Stubb sanoi ennen lähtöään.

Stubb tapasi Clintonin

Maanantaina Stubb osallistuu Sharm El Sheikissä Israelin pommittaman Gazan jälleenrakennuksen kansainväliseen konferenssiin. Kokoukseen osallistuvat myös Yhdysvaltain uusi ulkoministeri Hillary Clinton ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Stubb tapasi Sharm El Sheikissä Clintonin ensimmäistä kertaa, ja hän kertoo nettiblogissaan keskustelleensa myös useiden muiden kollegoidensa kanssa kokouksen kahvitauolla.

Varsinaisesti Stubb odottaa keskustelevansa Clintonin kanssa myöhemmin Brysselissä.

- Egyptin, Tshadin ja Etiopian jälkeen lennän suoraan Brysseliin, jossa meillä on EU- ja Nato-maiden yhteinen illallinen. Tulen alustamaan siellä Venäjän tilanteesta ensimmäisenä EU-ministereistä ja siellä varmasti sitten Hillary Clinton tulee tutummaksi, Stubb sanoi ennen matkaansa.

Egyptistä ulkoministeri Stubb jatkaa keskisen Afrikan Tshadiin tapaamaan suomalaisia rauhanturvaajia. Matkalla on mukana myös puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala. Tshadin suomalaiset rauhanturvaajat siirtyvät maaliskuun puolivälissä EU-lipun alta YK:n alaisiksi rauhanturvaajiksi. Samalla suomalaisosaston vahvuus nousee 80:een sotilaaseen. Stubb tapaa Tshadin pääkaupungissa N'Djamenassa myös ulkoministeri Moussa Faki Mahamatin.

Tshadista ulkoministeri rientää Etiopian pääkaupunkiin Addis Abebaan, missä on myös Afrikan Unionin päämaja. Suomen aloitteesta Addis Abebassa järjestetään keskiviikkona 4.3. rauhanturvaseminaari, jossa pääpuhuja on presidentti ja Nobelin rauhanpalkittu Martti Ahtisaari. Myös Stubb käyttää seminaarissa puheenvuoron. Hänen on määrä keskittyä suomalaisiin kokemuksiin rauhanvälitystehtävistä ja kuinka niitä voitaisiin hyödyntää Afrikassa. Stubbin Afrikan-safarin mukana kulkee myös ulkoministerin erityisavustaja, kansanedustaja Pekka Haavisto.

Halonen tutustuu kehitysapukohteisiin

Presidentti Tarja Halonen puolestaan lentää tiistaina Länsi-Afrikkan ja vierailee 3. - 12.3. neljässä maassa eli Senegalissa, Liberiassa, Nigeriassa ja Beninissä. Senegalin ja Beninin osalta kyseessä on valtiovierailu, Nigeria ja Liberia ovat protokollassa virallisia vierailuja.

Halonen keskustelee EU:n ja Afrikan suhteista kaikkien näiden maiden johtajien kanssa ja tutustuu avustus- ja kehitysapukohteisiin. Halosen seurueessa matkaa myös Eurooppa-ministeri Astrid Thors.

Monroviassa, Liberiassa 7. - 8.3. presidentti Halonen johtaa puhetta naisjohtajuuskonferenssissa yhdessä Liberian presidentin Ellen Johnson-Sirleifin kanssa. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki tulee omaa reittiään Liberian kokoukseen. Liberian kokoukseen odotetaan noin 400 vierasta, kuten talouden ja politiikan naisjohtajia, ministereitä sekä järjestöjen edustajia.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen puolestaan aloittaa maanantaina vierailunsa Etelä-Afrikassa. Hänen mukanaan kulkee parinkymmenen hengen yritysvaltuuskunta.

Etelä-Afrikasta Väyrynen siirtyy perinteiseen kehitysavun kohdemaahan Sambiaan. Väyrysen matka on samalla viimeinen lenkki tutustumisessa Suomen Afrikassa oleviin kehitysyhteistyön vastaanottajamaihin. Väyrynen on aiemmin tällä vaalikaudella käynyt Tansaniassa, Keniassa, Etiopiassa, Mosambikissa ja Namibiassa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jarkko Juselius