Juha Sonck kovassa iskussa

Turkulainen aitajuoksija Juha Sonck on löytänyt mainion juoksuvireen. Sonck vaihtoi valmentajaa viime kesänä ja on saavuttanut jo hallikaudella hyviä tuloksia, muun muassa paikan Torinon EM-kisoihin.

Juha Sonck
juha sonck aitajuoksijaYLE/Petra Ristola

Turun Urheiluliiton aitajuoksija Juha Sonck on kovassa iskussa Torinon EM-hallikisojen alla. Sonck tavoittelee finaalipaikkaa perjantaina Torinossa. Viime kesänä Sonck vaihtoi valmentajaa. Hannu Rautala on tuonut uutta puhtia juoksuun.

- Voimaa on tehty enemmän ja aika paljon tekniikkaa myös. Me olemme tehneet punttisalilla työntöä, tempausta, kyykkyä - sillä tavalla suoritteen saa teknisesti räjähtäväksi. Sitä kautta on saatu tehoa juoksuun myös lisää, kertoo Sonck.

Pikajuoksijat joutuvat luonnollisesti tekemään paljon voimaharjoituksia. Sonckillekin harjoittelu on tullut tutuksi jo vuosien varrella.

- Olen aikaisemminkin tuntenut, että kun voimapuolella kulkee niin, juoksu kulkee myös aidoilla. Aidan välissä pysyy tosi hyvin ylhäällä. Nyt aitajuoksu on muuttunut helpommaksi. Pystyy enemmän rytmittämään sitä. Ei tarvitse taistella, että pääsee ne välit.

Tehoa ja rentoutta

Sonckin tekniikka on ollut aika hyvässä kuosissa jo aiemmin. Nyt juoksuun on haettu helppoutta tehon ja rentouden kautta.

- Aidatkin tuntuu sitä matalammilta mitä kovemmassa kunnossa on.

Myös henkiselle puolelle on etsitty uusia eväitä.

- Valmentajan kanssa on mietitty sitä, että ei saa liikaa miettiä. Tavallaan pää tyhjänä pitää juosta. Jos siinä alkaa miettiä liikaa tekniikkajuttuja niin, vauhti kärsii myös. Olen myös käynyt hypnoosivalmennuksessa Maija Mäkelällä.

Tavoitteet korkealla Torinossa

Torinon EM-kisoissa Sonckin tavoitteena on päästä mahdollisimman pitkälle - jopa finaaliin asti. Turkulainen ei ole lähdössä pelkälle opintomatkalle.

- Jos oma juoksu menee alle 7,70 eikä pääse finaaliin, en ole pettynyt. Lähden juoksemaan sinne hyviä juoksuja - riittää sitten mihin riittää. Tietysti finaali on haaveissa, mutta sen näkee sitten, millainen taso sinne muodostuu.

Mustasaaren SM-hallikisoissa Sonckin juoksussa näkyi se, että aituri jaksaa viimeisen aidan jälkeenkin vielä ponnistaa. Tämä lupaa hyvää myös kesän kohden mentäessä.

- Nyt kun tuo 60 metriä on puoli matkaa siitä kesän 110 metristä niin, jaksan kyllä varmaan juosta sen 110 metrin matkankin. Treeneissä on kulkenut hyvin, kun ollaan tehty pidempääkin matkaa. Ei ole siinäkään suhteessa mitään ongelmaa kesällä.

Motivaatiota riittää

Juha Sonck on ollut vuosia suomalaisen aitajuoksun huipulla. Motivaatiota löytyy yhä.

- Elän kokonaisuudessaan urheilijaelämää - ystävät ovat täällä hallilla. Nyt olen huumassa, kun tuloksia on tullut. Rautalan Hannun valmennuksessa on hyvä olla. Vaikka teemmekin täysillä niin, silti harjoittelu ei ole mitään tiukkapipoista. Rentoa ja vapaa tekemistä ja sitä kautta tulee hyviä tuloksiakin.

Keväällä Sonck hioo kuntoaan Espanjan leirillä. Kesällä aituri haluaisi menestyä Berliinin MM-kisoissa.

- 13,62 on sinne raja ja tavoite olisi saada se heti kesäkuussa rikki, jotta pystyisi viilaamaan kunnon sinne. Sielläkin tavoite on päästä välieriin. Vuoden päästä 2010 on Barcelonan EM-kisat ja siellä olisi tarkoitus oikeasti menestyä.

Lähteet: YLE / Minna Rosvall