1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. patsaat

Litti-patsaan nurinmeno kiusallinen isku lahtelaiselle jalkapalloväelle

Jalkapallotähti Jari Litmasen patsashankkeen kaatuminen kismittää Lahdessa. Hankkeen alullepanija syyttää patsastyön keskeytystä hätäilystä ja veistostyötä pitkään valmistellut taiteilija kysyy toimeentulonsa perään. Litmas-patsaan hautaamisesta oli tehty hiljainen päätös jo kuukausi sitten.

Litmas-patsaan luonnosta ihasteltiin, mutta maksajaa teokselle ei löytynyt. Kuva: YLE / Juha-Petri Koponen

Jalkapalloilija Jari Litmasen patsasfiasko oli ilmeisesti tarkoitus vaieta kaikessa hiljaisuudessa, mutta hankkeen nurinmeno jo kuukausi sitten, paljastui Lahden Radiossa maanantaina.

FC Reippaan puheenjohtaja perustelee patsastyön jäihin laittamista - kuten hän asiaa luonnehtii - muun muassa negatiivisella kirjoittelulla ja rahapulalla. Mitä negatiivinen kirjoittelu on ollut Jari Litmasen kotikaupungissa, on kysymysmerkki - vai onko kyseessä vain hätävale.

Patsashankkeen alullepanija ja patsastoimikunnan puheenjohtaja Antero Korhonen ei ymmärrä alkuunkaan patsaan hautaamisselityksiä. Rahaa puuttuu, mutta kympin pinssejä on myyty ja myydään ja virallinen rahankeräyslupa on vuoden loppuun saakka.

Korhonen syyttää FC Reippaan johtoa ja erityisesti puheenjohtajaa toimettomuudesta patsashankkeessa. Puheenjohtaja Harri Metsästä ei ole saatu enää puhelimella kiinni, sitten eilisen jälkeen.

Nolointa tässä jupakassa on kuvanveistäjä Satu Loukkolan tilannne ja kohtalo - hän oli varautunut tekemään odotetun suurtyön, raivannut ja antanut kaikki muut työt alta pois, mutta tämän vuoden ansioksi odotettu patsasurakka kaatui. Patsaan kustannuksiksi laskettiin aikanaan 100 000 euroa, hankkeesen ei saatu liikeyrityksiä mukaan paria lukuunottamatta, kummastelee patsasidean isä Antero Korhonen, joka ei haluaisi vieläkään heittää pyyhettä kehään.

Tosin sekin on sanottava, että itse jalkapallotähti Jari Litmanen ei kertaakaan ole pistäytynyt taitelijan luo malliksi. Onko sielläkin usko puuttunut. Täksi kevääksi tähdätty mahtava paljastustilaisuus Lahden urheilun pyhätössä, Suurhallin liepeillä, jää nyt joka tapauksessa toteutumatta.