Egyptistä löytyi muinaishauta

Egyptistä on löydetty yli 3 000 vuotta vanha hauta. Arkeologit kertovat löytäneensä haudan Sakkaran kuolleiden kaupungista Kairon läheltä.

Ulkomaat

Egyptin viranomaisten mukaan haudasta paljastui kalkkikivestä tehty sarkofagi, jonka kerrotaan kuuluneen ylhäisönaiselle. Sarkofagi löytyi pirstaleina haudan eteläisen muurin luota. Muurin kerrotaan ajoittuvan 19. dynastian aikaan, eli vuosiin noin 1300 - 1185 ennen ajanlaskumme alkua.

Sarkofagin päältä paljastui teksti Isisnofret. Japanilaisen arkeologiryhmän mukaan haudassa lepäisi farao Ramses II:n lapsenlapsi, prinssi Khaemwasetin tytär Isisnofret. Kuulu farao Ramses II hallitsi Egyptiä 68 vuoden ajan 1304 - 1237 eaa.

Egyptin valtion pääarkeologi Zahi Hawass sanoi kuitenkin uutistoimisto AFP:lle uskovansa, että hauta ajoittuu varhaisemman 18. dynastian aikaan sen rakennustyylin vuoksi. Hawass myös muistuttaa, että Isisnofret oli yleinen nimi muinaisessa Egyptissä.

Tiistaina julkaistun tiedotteen mukaan haudasta löytyi myös kolme muumiota ja osia hautajaisesineistä. Muumioiden henkilöydestä ei vielä ole tietoa.

Sakkarassa on tehty kaivauksia jo 150 vuoden ajan. Kuolleesta kaupungista on paljastunut pyramideja ja hautoja, joista osa ajoittuu muinaisen Egyptin vanhan valtakunnan kaudelle ja uusimmat roomalaisaikaan.

Kairon eteläpuolella sijaitsevasta Sakkarasta löydettiin viimeksi marraskuussa aiemmin tuntematon pyramidi.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset