1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliitikolle syyte rasismirikoksesta

Turkulaiselle kunnallispoliitikolle Olavi Mäenpäälle on luettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Kotimaan uutiset
Olavi Mäenpää
Turkulainen kaupunginvaltuutettu Olavi Mäenpää.YLE

Syyttäjän mukaan Mäenpää esitti Yleisradion eduskuntavaalitentissä kaksi vuotta sitten lausuntoja, joissa panetellaan ja solvataan Afrikasta ja Lähi-idästä saapuneita pakolaisia ja maahanmuuttajia sekä romaneja.

Syytteessä todetaan, että Mäenpää on kansanedustajaehdokkaan ominaisuudessa voimakkaasti yleistäen kuvannut kokonaisiin etnisiin kansanryhmiin kuuluvia ihmisiä rikollisina, sosiaaliturvan väärinkäyttäjinä ja vähempiarvoisina.

Mäenpää on syyttäjän mielestä pitänyt myös hyväksyttävänä, että rikokseen syyllistyneeseen pakolaiseen tai maahanmuuttajaan voidaan kohdistaa myös oman käden oikeutta.

Mäenpää: Kyse normaalista vaalidebatista

Olavi Mäenpää kiistää syytteen ja sanoo puheenvuorojensa olleen vain osa normaalia poliittista ja värikästä vaalikeskustelua.

- Tämä on täysin absurdi, mieletön oikeudenkäynti. Kyse on vaalikeskustelussa esitetyistä omista mielipiteistäni, ei kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Mielipiteistä ei voi tuomita, Mäenpää totesi YLE Uutisille ennen käräjäoikeuden istunnon alkamista.

Mäenpää edusti eduskuntavaaleissa Suomen kansan sinivalkoiset -nimistä puoluetta.

Samasta asiasta syyte toista kertaa

Mäenpää on kerran aiemminkin tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kahdeksan vuotta sitten Turun käräjäoikeus tuomitsi miehen nettikolumnista 80 päiväsakkoon.

- Sakko muunnettiin vankeudeksi, ja istuin teostani 41 päivää Lounais-Suomen lääninvankilassa, Mäenpää kertoi.

Helsingin käräjäoikeus antaa jutussa tuomion kahden viikon kuluttua.

Lähteet: YLE Uutiset/ Ari Mölsä

Lue seuraavaksi