Tampereen elokuvajuhlilla vaihtoehtoisia ajankuvia

Keskiviikkona alkavilla Tampereen elokuvajuhlilla kuvataan monikulttuurista Suomea. Elokuvafestivaali haluaa myös näyttää, millaista elokuvaa Suomessa tehdään tällä hetkellä pitkän näytelmäelokuvan ohella.

kulttuuri

Tampereella kilpaillaan sekä kotimaisessa että kansainvälisessä sarjassa ja nähdään myös laaja kattaus erikoisohjelmistoja vietnamilaisesta elokuvasta Andy Warhallin kokeellisiin teoksiin.

Tuomas Milonoffin, Riku Rantalan ja Jon Sundellin mustavalkoinen Helsinki-kuvaus Monte Rosso on uutta raikasta kotimaista fiktiota ja samalla myös ajankuvaa. Saman kaupungin menneet vuosikymmenet heräävät henkiin myös Peter von Baghin huikeassa Helsinki, ikuisesti -elokuvassa. Molemmat teokset esitetään Tampereella kotimaisessa kilpailussa.

Tampereen elokuvajuhlien ajatuksena on näyttää, millaista elokuvaa pitkän näytelmäelokuvan ohella Suomessa tehdään. Esimerkiksi kotimaisen kilpailusarjan perusteella skaala on laaja, sanoo festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso.

- Suomessa tehdään hyvin monipuolisesti ja hyvin mielenkiintoisia elokuvia. Karkeasti sanottuna - muutakin elokuvaa tehdään kuin Mannerheimia, Laakso luonnehtii.

Esimerkkinä kotimaisen tarjonnan monipuolisuudesta voisi poimia vaikkapa John Websterin pitkän dokumentin Katastrofin aineksia, jossa otetaan ilmastonmuutokset haasteet vastaan hyvin henkilökohtaisella tasolla. Toisaalta torstaina Suomen ensi-iltansa saava Eija-Liisa Ahtilan kokeellinen fiktio Missä on missä? pohtii syyllisyyden, koston ja ylipäätään omantunnon kysymyksiä hyvin perustavalla tavalla.

Festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakson mukaan tämänvuotisessa kilpailutarjonnassa korostuu monikulttuurisen Suomen kuvaus. Tänä vuonna erityisesti se nousee esiin alle puolituntisten elokuvien tarjonnassa, esimerkkinä Mazdak Nassirin tai Jan Ijäksen tuoreet elokuvat.

- Nyt Suomea pääsee katsomaan maahanmuuttajien kautta. Lyhytelokuvassa parasta on se, että niissä voi tavallaan nähdä tulevaisuutta. Jotakin, mitä nähdään tulevaisuudessa laajemminkin televisiotarjonnassa - ja myös pitkissä elokuvissa, Laakso ennustaa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Leena Peltokangas