1. yle.fi
  2. Uutiset

Moni työntekijä antaa luvan sähköpostinsa lukemiseen

Monella työpaikalla työntekijät ovat jo vuosia sitoutuneet siihen, että työnantaja saa lukea heidän sähköpostiaan, jos he itse eivät ole paikalla.

Kotimaan uutiset
Sähköposti tietokoneen ruudulla
YLE

Sähköpostin yksityisyydensuoja on ollut viime aikoina kovasti esillä, kun eduskunnassa on kiistelty sähköisen tietosuojalain muutoksista. Kansanedustajat hyväksyivät hallituksen lakiesityksen keskiviikkona.

Helsingin Finlandia-talon työntekijät saavat työsuhteen alussa allekirjoitettavakseen paperin, jossa he suostuvat siihen, että työnantaja saa lukea heidän sähköpostiaan, jos he itse ovat poissa. Useimpien työntekijöiden kohdalla riittävän pitkäksi poissaoloksi tässä suhteessa sovitaan viikko, joidenkin kohdalla kuinka lyhyt poissaolo tahansa riittää. Työtehtävät ratkaisevat.

Laki edellyttää, että tällaisissa tilanteissa sähköpostia tutkii kaksi ihmistä. Finlandia-talossa näiden nimet kirjataan sitoumuspaperiin. Toinen on yleensä lähin esimies, toinen tietohallinnon työntekijä.

Selkeästi yksityiset viestit jätetään rauhaan. Ideana on päästä esimerkiksi sairauspoissaolojen aikana käsiksi kiireellisiin viesteihin, kuten tarjouksiin ja tarjouspyyntöihin.

Käytäntö on ollut Finlandia-talossa nyt kolmisen vuotta. Teknisten palvelujen päällikkö Ilkka Rautakivi sanoo, että alussa työntekijät hieman epäilivät järjestelyä, mutta parin viime vuoden aikana purnausta ei ole kuulunut lainkaan.

- Pelisäännöt on selkeästi lyöty pöytään, joten epäselvyyksiä ei synny, Rautakivi sanoo.

Samanlainen järjestely on käytössä monella muullakin työnantajalla. Rautakivi mainitsee edelläkävijöiksi teleoperaattorit.

- Olin itse aiemmin töissä Elisalla, ja siellä oli tällainen käytäntö jo 2000-luvun alkuvuosina. Sielläkin työskentelin yksikössä, joka vastasi tämän pyörittämisestä, eikä ongelmia ollut.

EFFI: Sääntöjen oltava kaikille selvät

Lex Nokiaa kiivaasti vastustaneen kansalaisjärjestö EFFIn (Electronic Frontier Finland ry) puheenjohtaja Tapani Tarvainen on sitä mieltä, että työnantaja oikeus lukea sähköposteja poissaolojen aikana ei juurikaan liity Lex Nokia -kädenvääntöön. Kyse on myös kahdesta eri laista.

- Kunhan säännöt ovat selvillä ja kaikki tietävät miten homma toimii, näin voidaan laillisesti menetellä. Se ei suoraan liity Lex Nokiaan, Tapani Tarvainen sanoo.

Tarvainen tosin epäilee, että joissain yrityksissä tällainen menettely on käytössä ilman, että työntekijät siitä tietäisivät. Hänen mielestään kiireellinen sähköpostiviestintä pitäisi hoitaa osoitteista, jotka ovat yleisessä käytössä, jolloin ongelmilta vältyttäisiin.

Jotkin työantajat haluavat laajempaakin suostumusta. Tekniikan Akateemisten Liiton asiamies Jan Degerlund sanoo, että yhä useammin työsopimuksiin yritetään saada kohtia, jotka antaisivat työnantajalle oikeuden lukea työntekijän sähköpostia milloin vain.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Tyynysniemi

Lue seuraavaksi