Sudanin presidentti määrättiin pidätettäväksi

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on määrännyt Sudanin presidentin Omar al-Bashirin pidätettäväksi Darfurin sotarikosten takia. Tuomioistuin nostaa nyt ensimmäistä kertaa syytteen virassa olevaa valtionpäämiestä vastaan.

Ulkomaat

Al-Bashiria syytetään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Hän on tuomareiden mukaan vastuussa mm. siviilien murhista, karkotuksista ja raiskauksista Darfurissa vuosien 2003 ja 2008 välisenä aikana.

Päätöstä valmistelleet kolme tuomaria eivät löytäneet todisteita kansanmurhasta, mutta siltä osin pidätysmääräystä voidaan myöhemmin täydentää, kansainvälisen rikostuomioistuimen edustaja Laurence Blairon sanoo.

Pääsyyttäjä Luis Moreno-Ocampo sanoi vielä ennen päätöstä, että tuomioistuimella on vahvoja todisteita siitä, että al-Bashir määräsi henkilökohtaisesti Sudanin armeijan tuhoamaan kolme kapinaan osallistunutta kansanryhmää Darfurissa.

YK:n mukaan Darfurin sisällissodassa on kuollut jopa 300 000 ihmistä. Lisäksi 2,7 miljoonan arvioidaan joutuneen pakenemaan kodeistaan.

Sudan torjuu kaiken yhteistyön

Rikostuomiosistuimen työssä on mukana yli sata valtiota, ja nyt niiden tehtävänä on pidättää Sudanin presidentti, jos hän sattuu niiden lain ulottuville.

Samaa vaaditaan myös Sudanilta, joka ei siihen suostu. Sudanin hallinto ilmoitti heti päätöksen jälkeen, että rikostuomioistuimen pidätysmääräys on osa "neokolonialistista suunnitelmaa", eikä kansainvälinen rikostuomioistuin halua Sudanin tilanteen vakautuvan. Myöhemmin keskiviikkona useat länsimaiset avustusjärjestöt saivat kuulla, että niiden toimivaltuudet Sudanissa on poistettu.

Sudanissa oleva 65-vuotias al-Bashir sanoi itse jo tiistaina, ettei tuomioistuimen päätöksellä ole vaikutusta hänen toimiinsa. Hän aikoo vieläpä osallistua arabimaiden kokoukseen Qatarissa kuun lopussa.

ICC:n julkaisema pidätysmääräys on saanut tuhannet ihmiset pääkaupungissa Khartumissa kokoontumaan kaupungin keskustaan ja osoittamaan mieltään presidentin puolesta.

Afrikan unioni on ilmoittanut, että pidätysmääräys saattaa murtaa Sudanin hataran rauhan, ja oikeuskäsittelyä pitäisi siksi lykätä.

Darfurilaisen sissiliikkeen JEM:in johtaja Ahmed Tugod Lissan ilmoittikin pian tuomioistuimen tiedotustilaisuuden jälkeen, ettei järjestö enää neuvottele Sudanin hallituksen kanssa. Neuvottelut saatiin jälleen alulle viime kuussa kahden vuoden tauon jälkeen. JEM on Darfurin sissiryhmistä vahvimmin aseistettu, ja se boikotoi pitkälti epäonnistunutta vuoden 2006 rauhansopimusta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP