Luolamiehen vaisto ohjaa kuluttajaa

Poista päästäsi sana "lisää" ja opettele käyttämään sen paikalla sanaa "riittävästi", neuvoo englantilainen kirjailija ja toimittaja John Naish. Hänen mukaansa nykyihmisen tarve haalia kaiken aikaa kaikkea lisää on haitallinen jäänne muinaisilta esi-isiltämme.

Ulkomaat
Kirjailija-toimittaja John Naish.
YLE

- Kivikaudella jatkuva kerääminen ja hamstraaminen oli eloonjäämisen ehto. Kun nälänhätä uhkasi jatkuvasti, oli pakko haalia kokoon kaikki mitä tarjolla oli. Teemme edelleen täsmälleen samaa, sillä evoluutiomme ei ole kehittynyt samaa tahtia kulttuurin muutoksen kanssa, John Naish toteaa.

Hän itse on muun muassa hankkiutunut eroon televisiosta ja kännykästä. Tämä on ollut yksi askel matkalla irti oravanpyörästä, jossa ihminen yrittää kaiken aikaa hankkia lisää tavaraa, työtä, tietoa, kasvua, onnea ja kaikkea mahdollista. Vaikka vietti tähän on kivikautinen, näkee Naish sen myös leimallisesti oman aikamme ongelmaksi.

- Kohtuutta pidettiin pitkään suuressa arvossa. Vasta 1960-luvun jälkeen kuluttajayhteiskunta ja markkinointikoneistot ovat alkaneet kertoa meille, ettei meillä voi koskaan olla riittävästi. Tämä tekee ihmisistä koko ajan stressaantuneempia.

Kun mikään ei riitä

Naishin mukaan länsimaisella ihmisellä on ensimmäistä kertaa historiassa riittävästi kaikkea. Puuttuu vain järkeä olla tyytyväinen siihen.

- Kaikkea ei voi koskaan saada. Siksi tärkeintä on osata valita oikeita, itselle tärkeitä asioita eikä yrittää saada kaikkea enemmän. Tämä on kuitenkin uusi taito, eikä sitä vielä hallita. Olisi upeaa, jos se vielä opittaisiin.

Hän uskoo, että nykyinen taantuma voi koitua näiltä osin hyväksi. Se saattaa parhaimmillaan tarjota terveen irtioton kuluttamisesta.

- Kuluttajayhteiskunta on luonut hienoja asioita esimerkiksi tiedonvälitykseen ja terveydenhuoltoon. Kaikkea tätä voitaisiin käyttää siihen, että elämästä tehtäisiin miellyttävää. Ehkä nykyisessä taloustilanteessa voisimme alkaa kysyä, kuinka voimme rajoittaa halujamme ja kulutusviettiämme ja keskittyä siihen, miten elämästä tulisi mahdollisimman mukavaa.

Lähteet: YLE Aamu-TV