Vuoden pakolaisnainen kitkee rasistiset puheet ympäristöstään

Vuoden pakolaisnaiseksi on valittu kosovolaissyntyinen Fatbardhe Hetemaj. Hetemaj on kunnostautunut erityisesti arjen rasismin kitkemisessä, palkinnon myöntänyt Suomen Pakolaisapu kiittelee.

Kotimaa
Vuoden pakolaisnainen Fatbardhe Hetemaj.YLE

Hän on muun muassa puuttunut ihmisten rasistisiin kommentteihin kuullessaan niitä bussissa, koulussa ja työpaikalla. Työnhaussa Hetemaj on käynyt työnantajan luona esittäytymässä ja pyytämässä syitä siihen, miksi valinta ei ole kohdistunut häneen, vaikka osaaminen olisi vastannut haettua tehtävää.

Pakolaisavun mukaan Hetemaj ei ole antanut ennakkoluulojen vaikuttaa haaveisiinsa. Hän on näyttänyt, että pakolainen voi olla koulutettu osaaja ja pyrkiä johtavaan asemaan työelämässä ja suomalaisessa yhteiskunnassa. Hetemaj on opiskellut kappatieteitä ja yritysjohtamista Britanniassa ja työskennellyt suuryrityksen palveluksessa.

Hetemaj pakeni 7-vuotiaana perheensä kanssa Kosovosta Suomeen vuonna 1992. Suomen jalkapallomaajoukkueissa pelaavat Perparim ja Mehmet Hetemaj ovat hänen veljiään.

Pakolaisavun kannustuspalkinnon teemana oli tänä vuonna rasismin ja muukalaispelon vastainen toiminta. Palkinnolla on tarkoitus edistää pakolaisnaisten asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Se jaettiin nyt 12. kerran.

Lähteet: YLE Uutiset