Rasvoilla merkitystä jo vauvaiässä

Sydän- ja vesisuonitauteja ja ylipainoa voidaan tehokkaasti ehkäistä muuttamalla jo vauvaikäisten ruokavaliota. Pikkulasten ruoan pitäisi sisältää mahdollisimman vähän kovia rasvoja. Turkulaisen STRIP-tutkimuksen tuloksia on alettu hyödyntää myös lastenruokateollisuudessa.

Kotimaa
Vauva syö lusikalla.
Alfonso Romero

STRIP-tutkimus on johtava sydänkuolleisuuden ennaltaehkäisevä tutkimus koko maailmassa. Tutkimus aloitettiin vuonna 1990 ja mukaan lähti 1062 seitsemän kuukauden ikäistä vauvaa perheineen. Tutkimuksessa on selvitetty terveellisen, kasvisrasvapohjaisen ja vähäsuolaisen ruokavalion vaikutuksia terveyteen.

Veriarvot kohenivat

Aiemmin ajateltiiin, että tyydyttyneiden rasvojen saantia pienille lapsille ei tarvitse rajoittaa samaan tapaan kuin myöhemmin elämässä. Tutkimus on osoittanut, että hyvä rasvakoostumus on erittäin tärkeää myös pienillä lapsilla ja vauvoilla, ja se heijastuu kolesteroliarvoihin.

Aiemmin on tutkittu riskiryhmiä ja ruokatottumusten korjaaminen on aloitettu vasta sydän- ja verisuonitaudin puhjettua.

STRIP -tutkimuksessa perheet ovat pitäneet ruokapäiväkirjaa, saaneet ravintoneuvontaa ja heidän kuntoaan on seurattu säännöllisissä terveystarkastuksissa monin eri tavoin.

- Tämäntyyppinen ohjaus vaikuttaa selvästi ehkäisevästi ylipainon kehittymiseen. Veren rasva-arvot paranevat ja veriarvot ovat selvästi paremmat. Tutkittaessa esimerkiksi verisuonten seinämien paksuutta ja kimmoisuutta, rasvojen laatu näkyy selvästi, sanoo tutkimuksen johtaja Olli Simell Turun yliopistosta.

Lastenruokateollisuus mukana

STRIP-tutkimukseen osallistuneet lapset ovat nyt aikuisuuden kynnyksellä ja projektin vaikutukset näkyvät jo niin lasten terveydessä kuin lastenruokia valmistavassa teollisuudessakin. Kansainvälisen Nestlé-konsernin lastenruokien sisältöä, etenkin rasvojen laatua on muutettu STRIP-tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella.

Suomessa käytetään valmiita lastenruokia enemmän kuin muissa maissa. Suomessa vauvat ja pikkulapset syövät päivässä kaksi ja puoli purkillista valmisruokaa. Toiseksi eniten purkitettua ruokaa syövät ranskalaislapset. Tanska on oma lukunsa - siellä vauvoille annetaan hyvin vähän valmisvalmisteita ja ne ovat kaikki luomua.

- Tutkimusta on seurattu tarkkaan ja kaikki meillä valmistetut liha- ja kasvisateriat ovat käyneet läpi rasvan parannusprojektin. Kovia rasvoja on poistettu ja tilalle on tuotu pehmeitä kasvirasvoja, kertoo tuotekehittäjä Teija Kenkkilä Nestlén Turun tehtaalta.

Nestlén tehtaan tuotannosta puolet myydään kotimaahan, neljäsosa Venäjälle ja neljäsosa menee pohjoismaihin, Norjaan ja Ruotsiin. Piltti- ja Bona -purkeilla on noin 70 prosentin markkinaosuus Suomen markkinoista.

Maailmalla kiinnostuttu

- Toive oli se, että kun lapset olivat pieniä, Suomessa ja Pohjoismaissa teollisuus olisi muuttanut lasten purkkiruokien koostumusta. Me saimme maailmanlaajuisesti huomiota herättäneitä tuloksia toistakymmentä vuotta sitten. Mutta hyvä, kun edes nyt, toteaa tutkimusjohtaja Olli Simell.

Suomen akatemian rahoittama suurprojekti jatkuu Turun yliopiston johdolla vielä kaksi vuotta. STRIP-perheet tulevat pysymään tutkijoiden kestosuosikkeina loppuelämänsä, koska kyseessä on yksi maailman laajimpia pitkäaikaistutkimuksia.

Lähteet: YLE Turku / Pirjo Peltoniemi