1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tähtihetki: Laputa - linna taivaalla

Suositun japanilaisen animaatio-ohjaajan Hayao Miyazakin Laputa - linna taivaalla kerää kiitosta molemmilta Tähtihetken arvioijilta. Lasten maailmaan sijoittuva, mutta kaikenikäisille sopiva elokuva valmistui jo vuonna 1986.

Kuva: Studio Ghibli

Linnapuomi: Taattua Miyazakia

Hayao Miyazakin animaatiot ovat pääsääntöisesti ihastuttavia, eikä Laputa – linna taivaalla tee poikkeusta. Tämä vuonna 1986, eli kaksi vuotta ennen Totoroa, ilmestynyt koko perheen elokuva tulee meillä valkokankaalle vasta nyt, ja nytkin vain kolmella kopiolla. Hyvä niinkin.

Sheetan ja Pazun tarina on onnistunut yhdistelmä huimaa seikkailua, jännittäviä paikkoja, ystävyyttä ja luonnon kunnioitusta. Miyazaki on ollut kaksikymmentä vuotta aikaansa edellä näkemyksissään luonnon ja ihmisten tasapainosta. Kuten Porco Rossossa, myös Laputassa on mahtavia kohtauksia yläilmoissa. Vauhtia riittää myös vanhoissa kaivostunneleissa ja sortuvilla junaradoilla. Hyvä ja paha taistelevat, mutta niiden välinen raja ei ole yksiselitteinen. Mielikuvitusta kiihottavia osasia elokuvassa ovat maaginen leijukivi jonka avulla voi lentää ja tietysti itse Laputa, pilvien lomassa lentävä saari. Miyazakilla on taito herättää lapsenomainen kuvittelu lentoon varttuneemmassakin katsojassa. Mukavaa on sekin, että Sheeta-tyttö ja Pazu-poika ovat keskenään niin tasa-arvoisia. Tyttökin voi olla toimija.

Laputa –linna taivaalla on huikaisevan kaunis elokuva. Sen animaatiojälki on elävää ja yksityiskohtaista. Esimerkiksi Laputa-saaren robotit ovat huikaisevia. Monet uudet tietokoneanimaatiot jäävät kauas jälkeen.

Satu Linnapuomi

Poussu: Viihdyttää kaikenikäisiä

Japanilaisen animaatiovelho Hayao Miyazakin tuotantoa on viime vuosina nähty runsaasti suomalaisilla valkokankailla. Suurenmoista sarjaa jatkaa vuonna 1986 valmistunut Laputa – linna taivaalla, joka on ohjaajamestarin läpimurtotöitä.

Vauhdikas ja lennokkaan mielikuvituksellinen seikkailu kertoo Sheeta-nimisestä tytöstä, joka kantaa kaulassaa maagisesta leijukivestä tehtyä korua, jota tavoittelevat keinoja kaihtamatta niin armeija ja hallituksen agentit kuin hurjapäiset ilmarosvot. Kaivoskaupungissa kohtaamansa Pazu-pojan kanssa Sheeta etsii tarunomaista Laputa-linnaa, jonka väitetään leijuvan taivaalla pilvien kätköissä.

Miyazakin aiemmin nähtyjen elokuvien tavoin Laputa – linna taivaalla viehättää ja viihdyttää kaikenikäisiä katsojia. Nuoren tytön kasvutarinana se on läheistä sukua Miyazakin seuraaville ohjaustöille Naapurini Totoro ja Kikin lähettipalvelu. Humoristisena seikkailuna se vertautuu myöhempään Porco Rossoon, kun taas sen ekologiset painotukset jatkavat sitä edeltäneen Tuulen laakson Nausicaän esittelemiä teemoja.

Kokonaisuutena Laputa – linna taivaalla on Miyazakin hurmaavimpia töitä ja sopii myös lähtökohdaksi hänen tuotantoonsa perehtymistä vasta aloittavalle katsojalle.

Tarmo Poussu