1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sairaanhoitajien oikeus määrätä lääkkeitä etenee

Terveyskeskuksen vastaanotolla työskentelevät sadat hoitajat ovat saamassa oikeuden uusia lääkemääräykset silloin, kun lääkäri ei ole estänyt lääkkeen uusimista.

Kotimaan uutiset
Sairaanhoitaja työssä osaston lääkevarastossa Meilahden sairaalassa.
YLE / Pekka Sipilä

Peruspalveluministeri Paula Risikko arvioi, että sadat sairaanhoitajat hoitajat saisivat lääkkeenmääräämisoikeuden syksyllä 2010. Lakiuudistuksen myötä terveyskeskusten vastaanotolla työskentelevät sairaanhoitajat voivat uusia lääkemääräyksen silloin, kun lääkäri ei ole estänyt lääkkeen uusimista.

Sairaanhoitajapäivillä puhuneen Risikon mukaan hoitajat kirjoittaisivat reseptejä kroonisesti sairaille potilaille, joille lääkäri on tehnyt jo hoitosuunnitelman ja joiden terveydentilaa seurataan sairaanhoitajan vastaanotolla. Kyseessä voisivat olla esimerkiksi virtsatietulehduslääkkeet.

"Lisäksi terveyskeskusten päivystyksessä ja ajanvarausvastaanotolla työskentelevät sairaanhoitajat voisivat määrätä lääkkeitä tiettyihin, lieviin, äkillisiin infektiosairauksiin", Risikko totesi.

Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeus on ollut voimassa Yhdysvalloissa 30 vuotta, Englannissa 20 vuotta ja Ruotsissa jo 15 vuotta. Suomessa asia on ollut useaan otteeseen esillä, mutta uudistus on saanut maassa aina kovan vastustuksen aikaan.

Lisäkoulutusta tueksi

Lääkkeenmääräämisoikeus ei koskisi kaikkia sairaanhoitajia, vaan liittyy aina työntekijän tehtävänkuvaan ja palvelussuhteeseen. Lisäksi myös sairaanhoitajiksi rekisteröidyt terveydenhoitajat ja kätilöt voisivat saada oikeuden.

Uudistus edellyttää hoitajien lisäkoulutusta. Lisäopintoihin kuuluisi kliinisen hoitotyön, lääketieteen, farmakologian sekä hoidon tarpeen arviointiin liittyviä opintoja.

Risikko kertoi myös, että lääkkeenmääräämisoikeuden lisäksi sairaanhoitajille on tulossa oikeus lähettää potilaita hoidontarpeen arvioinnin edellyttämiin tutkimuksiin sekä päättää potilaiden seurannasta ja hoidosta toimintayksikössä sovitun työnjaon ja hoito-ohjeiden rajoissa.

Työnjaon kehittämistä tukevat lakiesitykset annetaan eduskunnalle kevään aikana.

Lähteet: YLE Uutiset / Maria Blomberg

Lue seuraavaksi