1. yle.fi
  2. Uutiset

Lääkeyhtiö lähetti saastuneita virusnäytteitä laboratorioihin

Itävallassa influenssarokotteita valmistava lääkeyhtiö on lähettänyt elävän lintuinfluenssaviruksen saastuttamaa koemateriaalia laboratorioihin. Baxter International -yhtiö on myöntänyt toimittaneensa saastuneita näytteitä alihankkijoille Tshekkiin, Sloveniaan ja Saksaan.

Ulkomaat

Kanadalainen uutistoimisto The Canadian Press kirjoittaa, että elävää H5N1-lintuinfluenssavirusta oli joutunut näytteessä ihmisille tavallisen H3N2-influenssaviruksen sekaan.

Epäilykset heräsivät, kun tshekkiläisessä laboratoriossa kuoli kesyhillereitä sen jälkeen, kun niille oli annettu saastuneista näytteistä tehtyä rokotetta. Hillereiden ei pitäisi kuolla H3N2-virukseen.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoo valvovansa tarkasti Itävallasta alkunsa saaneen tapauksen tutkintaa. Järjestön asiantuntijan mukaan nykyisten tietojen valossa tapauksesta ei näytä olevan vaaraa ihmisten terveydelle. Tapauksen yksityiskohdat ovat kuitenkin vielä hämärän peitossa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Itävallan hallitus on raportoinut tapauksesta Euroopan unionille.

Bioturvallisuusasiantuntijat pitävät ihmisinfluenssaviruksen ja lintuinfluenssaviruksen sekoittumista vaarallisena. Vaikka lintuinfluenssa H5N1 ei tartu helposti ihmiseen, yhdessä H3N2-viruksen kanssa se voisi muodostaa sekamuodon, joka voisi siirtyä helposti ihmisestä toiseen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi