Omakustannekirjailija myöntää plagioineensa Mauri Sariolaa

Nokialainen omakustannekirjailija myöntää kopioineensa Mauri Sariolan teoksia useammissa kirjoissaan. Kirjailija Reijo Lyijynen on julkaissut kaikkiaan seitsemän teosta. Hän kertoo kopioiden keskittyvän alkupään tuotantoonsa.

Teoksia on Lyijysen mukaan myyty vain joitain kymmeniä. Hän ei osaa tarkemmin selittää, miksi päätyi kirjoittamaan plagiaatteja.

Sariolan kirjallista perintöä vaaliva Mauri Sariola -seura aikoo tehdä asiasta tutkintapyynnön poliisille. Seura sai asiasta alunperin vinkin lukijalta, joka ihmetteli Lyijysen vuonna 2006 julkaiseman teoksen Vain taivas tietää samankaltaisuutta Sariolan kirjoihin.

Tutkintapyyntö tulee koskemaan vain kyseistä teosta. Siinä on seuran mukaan on plagioitu vahvasti Sariolan kirjaa Taivas yksin tietää. Osia on kopioitu myös Sariolan teoksista Lavean tien laki, Susikoski ja Kolmen naisen talo sekä Marita Eisenin tapaus.

Seuran puheenjohtajan Juha Kautton mukaan Lyijysen kirjan juoni on lainattu vahvasti Sariolalta ja kopioitua tekstiä löytyy useita kymmeniä sivuja. Sariolan teosten oikeudet omistava kirjailijan leski Tuula Sariola kannattaa tutkintapyyntöä, Kautto kertoo.

Plagiointiepäilyistä kertoi ensimmäisenä Länsi-Uusimaa-lehti.